Chyby ve výživě, které negativně ovlivňují zdraví důchodců
Stáří je citlivé období a tělo potřebuje trochu odlišnou péči než ve 30 letech. Některé chyby ve stravování mohou vést k úbytku svalové hmoty a snížení fyzické zdatnosti, či většímu riziku zlomenin kostí. Důležité je také nehubnout, pokud k tomu není zdravotní důvod nebo váha stále nejde nahoru.

Otázky na zdravé stravování, pohyb a prevenci kladu lékařům a odborníkům jako zdravotní redaktorka už delší dobu. Všímám si, že se v jejich odpovědích opakují některá upozornění na chyby ve stravování, které mohou mít negativní vliv na zdraví starších lidí.
Nehubnout bez důvodu
Doporučení pro lidi ve vyšším věku, které výživové poradkyně pravidelně zmiňují v rozhovorech, je jednoduché: nehubnout, pokud k tomu není zdravotní důvod. Kult věčného mládí nesmyslně podsouvá zejména ženám myšlenku, že by si měly za každou cenu udržet štíhlou postavu i ve stáří a každé kilo navíc je problém.
„Ve vyšším věku se nedoporučuje hubnout, pokud k tomu není opravdu závažný důvod anebo pokud není vaše váha v pásmu těžší obezity. Optimální životní prognózu mají lidé, kteří v seniorském věku, což je cca od 65 let, mají BMI okolo 27 kg na metr čtvereční, tedy jsou v pásmu nadváhy,“ řekla Iva Málková, psycholožka a odbornice na hubnutí ze společnosti STOB v rozhovoru pro České důchody.
Lidé by se neměli pouštět do nepromyšleného hubnutí, protože si tím mohou uškodit. Ideálně by měli svou váhu probrat s praktickým lékařem, obezitologem, nutričním terapeutem nebo dalšími lektory s potřebným vzděláním. Léčba obezity ve stáří má svá specifika. Odborník by měl zvážit rizika, která kila navíc seniorům přinášejí a porovnat je s riziky redukce váhy, protože úbytek hmotnosti může mít na starší lidi také negativní dopad.
„Při redukci váhy, a tedy snížení energetického příjmu, může docházet k úbytku svalové hmoty, čímž se zhoršuje fyzická zdatnost, soběstačnost, a tedy i celková kvalita života. Dále je riziko nedostatečného příjmu bílkovin, vitaminů B12, C, D a minerálních látek jako je vápník a železo,“ vysvětlila psycholožka Málková.
Nepůlit porce
Ve vyšším věku klesá chuť na jídlo, to však neznamená, že tělo potřebuje méně stravy. Je třeba jíst kvalitní potraviny s dostatkem živin. Také je důležité věnovat pozornost pestrému jídelníčku a nevynechávat žádné skupiny potravin, pokud k tomu není zdravotní důvod.
Nedoporučuje se půlit porce, například objednat si z důvodu finanční úspory ze stravovacího zařízení jen jeden oběd a rozdělit si ho s manželem na dvě porce. Může to způsobit nedostatek potřebných živin, kdy zejména nedostatečný přísun plnohodnotných bílkovin je pro seniory problém.
S přibývajícími lety dochází ke ztrátě svalové hmoty a může dojít až k takzvané sarkopenii, nedostatku svalové hmoty, která je způsobena nerovnováhou mezi odbouráváním a novotvorbou bílkovin. S věkem schopnost tvorby bílkovin přirozeně klesá. V seniorském věku je nárůst svalové hmoty velmi obtížný. Je proto důležité přijímat v jídle dostatek bílkovin a vyvarovat se nesprávné redukci váhy, při které by mohlo dojít ke ztrátě svalové hmoty, což snižuje fyzickou zdatnost a soběstačnost.
Možná na první pohled skrytým důsledkem nedostatku bílkovin, vápníku a vitamínu D, K a C může být také vyšší riziko zlomenin v souvislosti s osteoporózou.
Opomíjenou složkou stravy bývá dále zelenina. Není jen dekorací na talíři, ale naopak důležitou součástí jídelníčku, a to i v seniorském věku. Obsahuje vitamíny, minerální látky, antioxidanty a další fytonutrietny, je také dobrým zdrojem vlákniny, která přispívá ke zdravé činnosti střev.
Pozor na horší stravitelnost
V okamžiku, kdy mají starší lidé problém trávit některé potraviny, z nich moc nezískají. Na talíři se může zdát, že všeho přijímají dost, ale to neznamená, že se potřebné živiny ve střevě dostanou do těla a efektivně se využijí. Jestliže něco hůře trávíte, tak to nemá smysl jíst.
Častá je například horší stravitelnost mléka. „S věkem je úplně typické, že se zhoršuje třeba stravitelnost mléka, protože se snižuje množství enzymů, které nám štěpí mléčný cukr laktózu. S věkem lidé hůře tráví mléko, ale pořád ještě většina z nich může zakysané mléčné výrobky, kde je mléčný cukr už částečně nějakým způsobem uložený,“ upozornila expertka na výživu Margit Slimáková v rozhovoru pro České důchody.
Lepší stravitelnost může zajistit v některých případech vhodnější příprava jídla. Například zelenina je šetrně tepelně upravená stravitelnější než syrová – může být spařovaná, blanšírovaná, lehce opražená na másle, rozmixovaná v polévce.
Pitný režim je důležitý
Ve vyšším věku se obvykle snižuje pocit žízně a lidé zapomínají dostatečně pít. Je proto potřeba pitnému režimu věnovat pozornost.
„Nesprávný pitný režim se podepisuje nejen na únavě, nedostatečné hydrataci kůže, zrychleném srdečním tepu, ale i na zácpě,“ vysvětlila v rozhovoru pro České důchody nutriční terapeutka Zuzana Chadimová. Užitečné je si vytvořit rituál, který s pravidelným pitím pomůže. Například připravit si karafu s vodou na viditelné místo nebo vypít sklenici při každém mytí rukou.
Nejvhodnější je pít čistou vodu. Pitný režim lze zpestřit i čaji. „Zde je však vhodné sledovat složení, jelikož některé bylinky mohou být kontraindikační s léčivy,“ upozornila Chadimová.
Zdroje: Rozhovory pro České důchody s osteologem MUDr. Jiřím Běhounkem, psycholožkou Ivou Málkovou, nutriční specialistkou Zuzanou Chadimovou, expertkou na výživu Margit Slimákovou
Foto: Adobe Stock