Nutriční terapeutka Zuzana Chadimová: Jídlo v důchodu má být pestré, pozor na kontraindikace i pitný režim

Ve vyšším věku je třeba jíst kvalitní jídlo s dostatkem bílkovin, zeleniny, zdravých tuků a komplexních sacharidů. „Setkáváme se s nechutenstvím a sníženým pocitem žízně. To však neznamená, že tělo potřebuje méně stravy,“ vysvětlila v rozhovoru pro České důchody nutriční terapeutka a lektorka STOBu Zuzana Chadimová.

Foto: Se souhlasem Z. Chadimové
Nutriční terapeutka Zuzana Chadimová.

Jak se mají lidé stravovat ve vyšším věku?

Strava ve vyšším věku by měla být pestrá, pokud jde o používané suroviny. Důležité je dostatečně zajišťovat všechny živiny, vitamíny, vlákninu a pitný režim. Jako základní chybu lze uvést rozdělování jedné porce (třeba donesený oběd) na více chodů. Zde hrozí nedostatečná výživa pro tělo.

Pamatujte, že ve vyšším věku se setkáváme s nechutenstvím a sníženým pocitem žízně. To však neznamená, že tělo potřebuje méně stravy. Proto doporučuji věnovat pozornost stolování, příjemnému prostředí, barevnému ladění a dochucení jídla. Větší pozornost bych věnovala kreativitě. Ochutnat plánovaně novou potravinu nebo recept může být krásným obohacením a zpestřením.

Čemu mají ohledně jídla věnovat největší pozornost? Jsou některé látky či živiny, které často v jídelníčku českých seniorů chybí?

V jídelníčku seniora je vhodné sledovat dostatek plnohodnotných bílkovin. Konzumujte libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, ale také luštěniny, vločky, ořechy. Tyto potraviny podpoří nejen udržení svalové hmoty, ale také sníží riziko zlomenin a vznik osteoporózy, díky obsahu vitamínu D a vápníku. Pravidelnost jídel během dne zajistí dostatek energie a přísun všech potřebných živin.

Jsou potraviny, kterým by se starší lidé měli vyhnout?

S vyšším věkem lze počítat s užíváním léčiv, a zde je nutné zohlednit možné kontraindikace. Cílem by mělo být udržení co nejlepšího zdravotního stavu. Nakupování kvalitních potravin, domácí příprava jídla s dostatkem zeleniny, bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů, zajistí optimální energetický příjem. Takovéto stravování nezakazuje, ale rozšiřuje možnosti.

Pakliže to nevyžaduje zdravotní stav, není třeba se něčemu vyhýbat. Vhodné je však upozornit na vhodnou mechanickou úpravu jídla pro možné zhoršené kousání či polykání. Snížené vnímání chuti doporučuji podpořit bylinkami místo přisolování.

Dbát na pitný režim

Jaké nápoje je vhodné pít? A jak se vypořádat s tím, když ve vyšším věku mají lidé menší pocit žízně?

Dostatečný pitný režim je další velmi důležitou položkou, které je nutné věnovat pozornost. Snížený pocit žízně je velmi častý, a je tedy nutné na popíjení opravdu myslet. Nesprávný pitný režim se podepisuje nejen na únavě, nedostatečné hydrataci kůže, zrychleném srdečním tepu, ale i na zácpě.

Řešením může být nápoj, který máme stále na očích. Popíjení podpoří i rituál, kterým může být vypití sklenky při každém mytí rukou nebo popíjení nápoje brčkem. Ideální je pít čistou vodu. Pitný režim lze zpestřit čaji. Zde je však vhodné sledovat složení, jelikož některé bylinky mohou být kontraindikační s léčivy.

Češi jsou národem houbařů. Je vhodné jíst houby i ve vyšším věku, a pokud ano, v jakém množství?

Houbaření je příjemná pohybová aktivita na čerstvém vzduchu, a pohyb je v tomto období velmi přínosný pro udržení svalové hmoty i kondice. Základem je výborná znalost jedlých hub a vhodná lokalita pro jejich sběr.

Houby jsou bohatým zdrojem vlákniny a dalších důležitých látek, jako například železa, vápníku, hořčíku, vitamínů skupiny B i vitamínu D. Jejich nevýhodou je horší stravitelnost, která se dále podpoří technologickou úpravou s obsahem tuku. Proto je vhodné konzumovat menší množství a vyvarovat se větších dávek před spaním. Pakliže je houbová chuť vaší oblíbenou, můžete využít drcené houby jako dochucovadlo nebo využít houbový vývar.

Foto: Se souhlasem Zuzany Chadimové

Více k tématu