Reforma, důchod pro všechny i rady s Alzheimerem: O čem psaly České důchody

Leden přinesl dlouho očekávaný návrh důchodové reformy a politici na něj budou hledat peníze. Mluvilo se o nespravedlnosti důchodů žen, minimálním důchodu pro všechny pracující i dalších novinkách. Také jsme psali o demenci a expertka vysvětlovala, jak důchodci nejčastěji přicházejí o peníze. Toto je shrnutí článků a rozhovorů z portálu České důchody za poslední měsíc. Ať vám nic důležitého neunikne.

Zdroj: Pixabay
České důchody: Shrnutí článků za minulý měsíc

Přinášíme přehled článků, které otevřely důležitá témata anebo u vás vyvolaly diskuze na FB stránce České důchody. Celé články si můžete přečíst kliknutím na odkazy, všechny najdete na webu www.ceskeduchody.cz.

Řešte svůj důchod s předstihem: Zjistěte si „odpracované“ roky a předejděte problémům

Na webu naleznete náš první PDF návod, ve kterém popisujeme, jak požádat o výpis vašich „odpracovaných“ let. Pokud se v nejbližších letech chystáte do důchodu, měli byste se začít zajímat o to, zda máte v pořádku všechny náležitosti a zda splňujete podmínky. Nárok na starobní důchod totiž nevzniká automaticky, ale je nutné předtím splnit povinný počet let pojištění. V návodu naleznete formulář a také vysvětlení, proč je dobré o návod požádat. Je ke stažení zdarma zde.

Hlavní téma byla reforma, řeší ji všichni

Maláčová navrhla důchodovou reformu: Co se má změnit a jak to ovlivní naše životy?

V článku jsme sepsali hlavní novinky, které by měla přinést důchodová reforma. V návrhu jsou tři scénáře budoucích důchodů – od velmi úsporného až po poměrně štědrý k seniorům. Mluví se v něm také o minimálním důchodu pro všechny pracující lidi, ocenění pečujících a novém pilíři. Hlavním otazníkem jsou nyní peníze – kde na reformu najít v rozpočtu finance?

Také jsme vysvětlili hlavní důvody, proč je reforma nutná – naleznete v článku Hrozí chudoba i důchod v 70 letech: Srozumitelné vysvětlení, proč je nutná důchodová reforma.

Demence ničí naše blízké, ale ne vždy jde o Alzheimera. Poznejte druh nemoci i její projevy

Vydali jsme první článek zaměřený na zdraví. Odhlasovali jste si na FB stránce, že máte zájem o pravidelný přísun těchto článků a rádi vám to splníme. V tomto naleznete popsané tři nejrozšířenější druhy demence spolu s vysvětlením, co nemoc způsobuje a na co se můžete připravit. Druhý díl článku vyjde již brzy.

Finanční příprava na důchod podle expertky

„Na stát se nespoléhejte, raději prohledejte půdu.“ Finanční expertka radí, jak se připravit na důchod

V první části rozhovoru finanční expertka Marcela Hrubošová vysvětluje, jaké jsou možnosti finančního zabezpečení a přivýdělku. Radí, jak bychom měli nakládat se svými financemi, a vysvětluje, že náš majetek může mít skrytou hodnotu.

„Důchodci snadno přichází o peníze.“ Marcela Hrubošová radí, jak se nepropadnout do chudoby

V druhé části rozhovoru Marcela Hrubošová popisuje nejčastější situace, kdy senioři přicházejí o peníze, a navrhuje řešení, jak tomu předejít. Upozorňovali jsme v této souvislosti na novou vlnu volajících šmejdů, kteří se snaží vylákat lidi na schůzku a přesvědčit je k podpisu často nevýhodných smluv.

Rostoucí problémy: Chudoba seniorů a zdražování

Maláčová: Důchody nejsou důstojné, chudoba ve stáří má ženskou tvář

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) v rozhovoru hájila zvyšování důchodů, stále je nepovažuje za důstojné. Také poukázala na zvyšování nákladů a nespravedlnost v důchodech, na kterou doplácejí hlavně ženy.

O zdražování jsme psali také v článku Češi zažívají největší zdražování za poslední roky. Nahoru letí elektřina, vepřové i cukr, kde ekonom vysvětluje, jakých výrobků a služeb se bude nejvíce týkat.

Více k tématu