Češi zažívají největší zdražování za poslední roky. Nahoru letí elektřina, vepřové i cukr

Bydlení, elektřina, vepřové maso, cukr, alkohol nebo benzín. Ceny mnoha položek letí v posledních měsících rychle nahoru, a to dopadá na stovky tisíc seniorů v Česku, kteří se kvůli tomu nemohou příliš radovat z lednové valorizace důchodů.

Zdroj: Pixabay
Čeští senioři pocítí růst cen. (ilustrační foto)

Češi momentálně zažívají největší růst cen od roku 2012 a situace se zřejmě nezlepší ani v následujících měsících. Za loňský rok byla inflace rekordní 3,2 %, upozornil renomovaný ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund.

„Zdražování v posledních měsících roku 2019 bylo nejrychlejší za více než sedm let a se vstupem do roku 2020 se situace nezmění,“ uvedl Kovanda s tím, že citelný růst cen nyní pokračuje třeba kvůli zvýšení daně z tabáku či alkoholu a dalším novoročním změnám.

Zátěž pro chudší seniory

Je to nepříznivá zpráva pro všechny seniory, kterým takto rychlé zdražování doslova pohltí lednovou valorizaci důchodů. Jejím cílem bylo zlepšit finanční situaci seniorů, v této situaci ale bohužel část vyšších penzí „padne“ právě na pokrytí rostoucích cen. Výrazněji to pocítí hlavně senioři, kteří mají nižší důchod a jejich valorizace tak nedosáhla průměrných 900 korun. V Česku jich je přibližně milion.

Maláčová navrhla důchodovou reformu: Co se má změnit a jak to ovlivní naše životy?

Nahoru nyní „letí“ i další základní položky, zejména ceny bydlení. „Nadále svižně rostou ceny bydlení, ale na vyšší úrovni zůstává také dynamika cen v oblasti energií, zejména elektřiny, dále lihovin nebo některých potravin, jako je vepřové či cukr, což jsou tradičně kolísavé složky, které se neřadí do jádrové inflace,“ konstatuje ekonom Kovanda. Podle něj například cena elektřiny za poslední dva roky zdražila o více než 10 % kvůli vyšším cenám emisních povolenek.

Vepřové podle ekonoma dále poroste zvláště v důsledku epidemie afrického moru prasat, která se šíří od loňska z Číny do dalších asijských i evropských zemí. Jen v českém potravinářském průmyslu došlo v prosinci k 15% meziročnímu nárůstu cen konzervovaného a zpracovaného masa.

Více k tématu