Přes 60 tisíc seniorů živoří s důchodem pod 8000 korun

Až 190 tisíc českých seniorů pobírá důchod nižší než 10 tisíc korun, přibližně třetina z nich pak dokonce méně než 8000 korun. To je méně, než činí hranice příjmové chudoby v Česku. Ukazují to aktuální čísla České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), které poslala na jednání poslanců v sociálním výboru. Příští rok by důchody měly růst průměrně o 900 korun.

Zdroj: Pixabay
Tisíce seniorů v Česku mají nízký důchod

Starobní důchod momentálně v Česku pobírá 2,4 milionů seniorů a jeho průměrná výše je 13 377 korun. Značná část z nich ale na tuto částku nedosáhne a statisíce dokonce pobírají důchod tak nízký, že nedosahuje hranice příjmové chudoby pro jednoho člověka – ta loni činila necelých 12 tisíc korun.

Chudých seniorů je více

V průměru každý 12. senior v Česku má důchod nižší než 10 tisíc korun, ukazují čísla ČSSZ, a v posledním desetiletí tento počet kontinuálně roste. Nejvíce peněz senioři vydají za bydlení a energie, zpravidla jde o třetinu všech výdajů.

Pokud seniorům peníze chybí, mají nárok na příspěvky hmotné nouze, jde především o příspěvek na bydlení, který vyplácí úřad práce. Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí úřady letos v březnu vydaly celkem 180 tisíc příspěvků na bydlení v celkové výši 674 milionů korun. Jen za první čtvrtletí to bylo celkem 1,88 miliardy korun.

Stydí se žádat o dávky

Reálně je ale seniorů ve finanční nouzi mnohem více. Řada z nich se totiž za svou situaci stydí a dokonce se stydí o dávky žádat. Myslí si to například Jaroslav Lorman z organizace Život 90, která seniorům pomáhá. „Stydí se za svou chudobu a nejdou si požádat na úřad o tu dávku, přestože by na ni měli nárok. A často ani nevědí, že taková dávka existuje. Stát do osvěty věnuje mizivé prostředky,“ řekl Lorman před časem v rozhovoru pro Blesk.cz.

Poslanci by v dohledné době měli hlasovat o novele důchodového zákona, podle které by všichni senioři měli už příští rok po každoroční valorizaci penzí dostat ještě další speciální příspěvek. Ten by měl být ve výši rozdílu, který bude po zákonné valorizaci chybět do předpokládané průměrné valorizované částky 900 korun. Na valorizaci by tak neměli tratit senioři s nižšími důchody, kterým dříve důchod rostl méně, než byl avizovaný průměr.

Více k tématu