Předběžná kalkulačka valorizace 2025: Spočítejte si, jak se vám může zvýšit důchod

Důchody by se v lednu 2025 mohly zvýšit více, než tomu bylo při letošní řádné valorizaci. Naznačuje to první predikce, kterou zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Připravili jsme pro vás první předběžnou kalkulačku, ve které si můžete spočítat navýšení vašeho důchodu.

Foto: Adobe Stock
Manželé řeší valorizaci důchodů. (ilustrační foto)

Průměrný důchod, který v současné době činí 20 693 korun, by se při další řádné valorizaci mohl zvýšit o 2,1 %, což představuje částku přibližně 435 korun. Naznačuje to první předběžný propočet Ministerstva práce a sociálních věcí. Jde o odhad, který vychází z dosavadního růstu inflace.

V současné době to vypadá, že valorizace bude odpovídat tomu, co stanovuje zákon. To znamená, že základní výměra důchodu se zvýší tak, aby činila 10 % průměrné mzdy, a procentní výměra se zvýší o míru inflace důchodcovských domácností a třetinu růstu reálných mezd.

Míra inflace se bude počítat od července 2023 do června 2024 a její dosavadní součet pro domácnosti důchodců nyní (tedy do března) činí 1,2 %. Finální údaje o inflaci budou k dispozici v polovině července, kdy je zveřejní Český statistický úřad. Totéž platí o vývoji mezd v Česku.

Průměrná mzda roste každý rok, a to se do valorizace promítne. Pokud jde o vývoj reálných mezd, zatím stále klesají. I když začnou růst, bude při výpočtu valorizace hrát roli právě skutečnost, že v poslední době klesaly. Aby se růst reálných mezd do výpočtu valorizace zohlednil, musí tento růst nejprve „dorovnat“ předchozí pokles. V dohledné době proto není pravděpodobné, že by reálné mzdy rostly tak rychle, aby to mělo na valorizaci vliv.

Jasno bude v září

Vláda následně do konce září 2024 schválí nařízení, podle kterého bude Česká správa sociálního zabezpečení valorizaci realizovat. Pak již bude možné valorizaci přesně vypočítat.

Abyste si už nyní mohli udělat představu, jak by se mohl zvýšit váš důchod, připravili jsme pro vás předběžnou kalkulačku valorizace 2025. Stačí do ní zadat aktuální výši vašeho důchodu a poté se vám ukáže, kolik byste mohli pobírat po valorizaci.

PŘEDBĚŽNÁ KALKULAČKA – Valorizace důchodu v lednu 2025

Mějte ovšem na paměti, že finální částka se ještě může změnit. Dosavadní zveřejněná predikce je předběžná a zatím není možné říct, zda se bude v lednu 2025 zvyšovat základní i procentní výměra důchodu, nebo pouze základní výměra jako tomu bylo při poslední valorizaci.

Jak vysoké jsou důchody v Česku: Přehled vyplácených částek za rok 2023

Poslední doplatek valorizace

Při valorizaci v lednu 2025 bude opět vyplácen doplatek valorizace, tedy poměrná část celkové valorizace od 1. ledna do dne, který předchází výplatnímu dnu důchodu.

Tentokrát ovšem bude doplatek vyplacen naposledy. Od července 2025 se totiž změní způsob vyplácení důchodů.

Nyní se důchody vyplácejí dopředu, takže například důchodce s výplatním termínem 12. den v měsíci dostává důchod na období od 12. dne aktuálního měsíce do 11. dne následujícího měsíce. Nově bude výplatní období stanoveno jako běžný kalendářní měsíc, tedy od prvního do posledního dne aktuálního měsíce.

Jde tedy o modifikaci výplatního období z „klouzavého“ měsíce na měsíc kalendářní. Všechny důchody se navíc budou vyplácet v první polovině měsíce. A tím, že budou mít všichni důchodci výplatní období stejné, tedy vždy na aktuální kalendářní měsíc (na období od prvního do posledního dne měsíce), nebude doplatek nutný a přestane se vyplácet.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu