Maláčová: Důchody nejsou důstojné, chudoba ve stáří má ženskou tvář

V navyšování důchodů se nesmí polevit. Je o tom přesvědčená ministryně Jana Maláčová (ČSSD), podle které žije pod hranicí chudoby v Česku 600 tisíc seniorů. „Ukazuje se, že všechno neuvěřitelným způsobem zdražuje, hlavně bydlení, energie a potraviny. Takže musíme našim seniorům a seniorkám zajistit důstojné stáří,“ řekla v rozhovoru pro pořad Epicentrum.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Průměrný důchodce si od ledna polepší o 900 korun, ale více než milion lidí bude mít valorizaci nižší. Navíc je v Česku stále příliš mnoho seniorů, kteří žijí v chudobě. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je to přibližně 600 tisíc lidí, kteří se svým důchodem nedosáhnout ani na hranici příjmové chudoby. Řekla to ve čtvrtečním pořadu Blesku Epicentrum.

I proto by se v dohledné době měly důchody opět zvyšovat. Důchody totiž podle ní stále nejsou důstojné. „V tom navyšování důchodů nesmíme polevit. Jako vláda jsme slíbili, že na konci funkčního období bude důchod v průměru přes 15 tisíc korun. Ukazuje se, že všechno neuvěřitelným způsobem zdražuje, hlavně bydlení, energie a potraviny, takže musíme našim seniorům a seniorkám zajistit důstojné stáří a v navyšování nepolevit,“ uvedla Maláčová.

Sama by si představovala, aby byly důchody na úrovni 40 procent průměrné mzdy. Ta je v současnosti 34 105 korun, takže po lednové valorizaci, kdy průměrný důchod činí 14 400 korun, by tato podmínka měla být splněna. Faktem nicméně zůstává, že na průměrný důchod nedosáhne více než milion seniorů.

Spočítejte si: O kolik se vám od ledna 2020 zvýší důchod?

„Rodiče a prarodiče vybudovali zemi“

Další zvyšování a spravedlivost by měla zajistit také důchodová reforma, na které nyní resort Maláčové pracuje. „Senioři si to zaslouží. Jsou to naši rodiče a prarodiče, kteří vybudovali tuto zemi, a myslím si, že máloco je horší, než když člověk na konci života chce zasloužený odpočinek a musí počítat každou korunu. Přes milion seniorů, hlavně seniorek, na průměrný důchod nedosáhne, to znamená, že musí počítat každou korunu. A to je neudržitelný stav,“ myslí si ministryně.

Přes milion seniorů, hlavně seniorek, na průměrný důchod nedosáhne, to znamená, že musí počítat každou korunu. A to je neudržitelný stav. (Jana Maláčová)

V pořadu také řekla, že důchody by měly být spravedlivější vůči ženám. „Ženy mají o pětinu nižší důchod, protože pečovaly o děti nebo zdravotně postižené, kvůli tomu méně vydělávaly a kvůli tomu také mají nižší důchody. A protože ženy žijí v průměru o 6 let déle než muži, tak se dá říct, že chudoba ve stáří má v Česku ženskou tvář,“ uvedla Jana Maláčová s tím, že i tuto věc by měla chystaná reforma řešit.

Více k tématu