Důchody výrazně porostou. Zmiňovaných 900 korun ale nedostane přibližně milion Čechů

České seniory čeká za poslední rok už druhé rekordní zvýšení důchodů. Znatelně by si měli polepšit všichni, tedy i ti s nízkými důchody. Ale často zmiňovaných 900 korun je pouze průměrné zvýšení, takže statisíce seniorů musí počítat s nižší valorizací. Přečtete si podrobnosti, kolik přesně dostanete navíc.

Unsplash/Elien Dumon
Senioři se těší na valorizaci důchodů. (ilustrační foto)

Starobní důchody od ledna porostou opět rekordně, podobně jako v lednu 2019. Do roku 2016 rostly důchody výrazně méně, například v letech 2011 až 2016 se celkově zvýšily jen zhruba o necelou tisícikorunu. Nyní se o podobnou částku navýší během jednoho roku. A na rozdíl od minulých valorizací se nyní dbá i na to, aby důchody rostly i lidem, kteří je mají velmi nízké.

Přesto zdaleka ne každý dostane celých 900 korun, jak v mnoha případech říkali politici nebo jak uváděla média. Tato částka představuje průměrné zvýšení a valorizace se odvíjí od současného důchodu. Méně než 900 korun dostanou všichni ti, kteří mají důchod nižší než 13 426 korun, což je průměrný český důchod. Pokud máte nyní důchod například ve výši 10 000 korun, budete mít od ledna o 721 korun více, s důchodem 13 000 to bude zvýšení o 877 korun.

KALKULAČKA: Spočítejte si valorizaci důchodu 2020 (klikněte zde)

V reálu dostane méně než 900 korun přibližně milion seniorů. Tolik lidí totiž podle posledních čísel důchodové ročenky pobírá důchod nižší než 13 tisíc korun. Ročenku vydala letos na podzim ČSSZ.

Zdroj: redakce

Přesný výpočet částky, o kterou se vám v roce 2020 zvedne důchod, nabízí naše jednoduchá kalkulačka.

Zajímá vás, jak se zvyšují důchody? Přečtěte si náš článek.

Pamatujte si:

  • Po oznámení valorizace pro příští rok o ni nemusíte žádat. Vše proběhne automaticky a v lednu vám již přijde zvýšený důchod.
  • Pokud dosáhnete věku 85 let, důchod vám automaticky poskočí o 1000 korun. O dalších 2000 korun se pak zvýší v den 100. narozenin. O tyto mimořádné valorizace také nemusíte žádat, automaticky vám bude přicházet již vyšší důchod.

(Ne)spravedlivá valorizace

Proč se nezvedne důchod všem stejně? Může za to současná legislativa, která říká, že čím vyšší důchod, tím vyšší valorizace. Takže například seniorům s minimálním důchodem valorizace „přihodí“ zpravidla několik málo stovek, lidem s důchodem například nad 20 tisíc mnohem více.

Nejčastější otázky a odpovědi k nové valorizaci důchodů

Jedním z řešení by mohla být valorizace o stejnou částku pro všechny bez rozdílu, což by rozevíraní nůžek zastavilo. Jenže taková změna je spíše nereálná, protože Ústavní soud už dříve řekl, že u důchodů by se měla uplatňovat zásluhovost podle toho, kolik lidé do důchodového systému odváděli peněz. Takže když měl někdo vyšší plat, má mít i vyšší důchod. A tedy musí růst všem stejnou mírou.

Jednotlivé vlády proto hledají různé cesty, jak tento nerovnoměrný růst důchodů upravit. Například v roce 2019 vláda Andreje Babiše lidem „přihodila“ k běžné valorizaci navíc 151 korun.

SITUACE PŘI SOUBĚHU DŮCHODŮ

U souběhu standardních a pozůstalostních důchodů se zvyšuje procentní výměra každého důchodu o 5,2 % své hodnoty. Dodatečná částka fixního zvýšení (151 Kč) ovšem náleží pouze jednou. Také základní výměra náleží při souběhu důchodu pouze jednou. U souběhu dvou sirotčích důchodů (případ oboustranných sirotků) náleží dodatečná částka zvýšení (151 Kč) k důchodu, ke kterému se vyplácí základní výměra.

Valorizují se všechny důchody

Valorizace od ledna 2020 se týká všech vyplácených důchodů, kterých je v Česku přibližně 3,5 milionů. Jde o tyto důchody a příplatky:

  • starobní, včetně předčasných starobních důchodů, invalidních (pro invaliditu prvního, druhého i třetího stupně), vdovských, vdoveckých a sirotčích,
  • takzvané dílčí důchody, které byly přiznány podle nařízení Evropské unie nebo podle mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení. Jde například o důchody lidí, kteří část života pracovali v zahraničí a byli pojištěni tam,
  • příplatky k důchodu přiznané pro zmírnění křivd způsobených komunistickým režimem a příplatky oceňující účastníky národního boje za vznik a osvobození Československa.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na svém webu připravila podrobné vysvětlení toho, jakým způsobem a o kolik se jednotlivé typy důchodů zvýší. Pokud se vás některý důchod týká, určitě si přesná pravidla jejich valorizace prostudujte.

Více k tématu