Do důchodu míří šťastná generace. Šedesátníci chtějí bohatý duševní život

Do důchodu v nejbližších letech zamíří možná nejšťastnější generace. Lidé na prahu šedesátky jsou totiž se svým životem spokojenější než jejich předchůdci. Vyplývá to alespoň z rozsáhlého šetření agentury Median.

Zdroj: Pixabay
Současní senioři jsou šťastnější (ilustrační foto)

V rámci výzkumu bylo s odstupem deseti let vyzpovídáno více než 3000 lidí ve věku 55 až 65 let. Výsledky průzkumu ukazují, že je tato generace spokojenější, osvícenější a aktivnější než stejně staří Češi v roce 2008.

„Zajímavý je posun k individuálnímu trávení volného času. Lidé například častěji cestují sami, případně s partnerem, než s rodinou. Vidíme u nich také posun k nemateriálním hodnotám. Stoupl zájem o bohatý duševní život, o kulturu, umění, častěji mají potřebu být užiteční pro druhé,“ uvedl analytik Medianu Matěj Ehrlich pro deník MF Dnes, který na výzkumnou zprávu upozornil.

Více stresu a nervozity

Na druhou stranu se dnešní šedesátníci obtížněji vyhýbají stresu a nervozitě a zároveň neustále pociťují nedostatek volného času. Zároveň jsou ale takzvaní mladí „senioři“, kteří mají pár let do penze, podle výzkumu mnohem více spokojenější také se svou prací.

Více k tématu