Hrozí chudoba i důchod v 70 letech: Srozumitelné vysvětlení, proč je nutná důchodová reforma

Málokdo důkladně rozumí systému důchodů, ale i běžným lidem začíná být jasné, že se musí něco změnit. Je totiž nevyhnutelné, že seniorů bude v budoucnu výrazně více a na důchody půjde o desítky miliard korun navíc. A bez důchodové reformy hrozí, že se stovky tisíc lidí propadnou do chudoby.

Zdroj: Pixabay
Proč je důležité prosadit důchodovou reformu?

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) představila návrh důchodové reformy a o nutnosti změnit celý systém mluví stále více expertů i politiků. Proč je to ale nutné? Jen málokdo to dokáže jednoduše vysvětlit.

Portál České důchody proto vše shrnul do třech základních bodů:

1. Česko dramaticky stárne

V současné době je ve starobním důchodu přibližně 2,4 milionů seniorům, tedy asi pětina populace (19,2 %). Jenže už během deseti let se začne situace výrazně zhoršovat, protože do penze zamíří silné ročníky ze 70. let, takzvané Husákovy děti. Navíc aktivních pracujících bude méně, protože v 90. letech se naopak rodilo méně dětí, takže třeba v roce 2050 bude téměř 30 % českých obyvatel v důchodu. To jsou jasná a faktická čísla, která vypočítali statistici, a je nutné je brát v potaz.

Výsledkem ale bude to, že zatímco nyní je důchodový systém v plusu (více peněz na sociálním pojištění se vybere, než se dá na důchody), už za pár let se začne situace obracet. To znamená, že na důchody půjde o mnoho miliard korun více, což dramaticky zatíží státní rozpočet. A pokud se nic neudělá, bude se muset začít razantně šetřit, jinak hrozí finanční problémy celé České republice.

Spočítejte si: Kdy půjdete do důchodu?

2. Hrozí chudoba, nebo delší práce

Na důchody dnes míří celá jedna třetina výdajů státu (přes 500 miliard korun) a do budoucna to bude ještě víc. Je tedy jasné, že ani velké státní úspory problém nevyřeší. Takže pokud se neupraví současné fungování důchodového systému, hrozí v podstatě dva scénáře. Buď důchody poklesnou, podle některých odhadů až o 30 procent, nebo se bude muset zvýšit věk odchodu do důchodu nad 70 let, aby lidé déle platili daně a odvody.

Už nyní je navíc jasné, že beze změn by dramaticky vzrostl počet seniorů, kteří by se propadli do chudoby, podle odhadů by jich mohla být až třetina, tedy více než milion lidí. Současný systém valorizace je navíc nastaven tak, že se stále více rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými seniory.

3. Důvody, proč se to neřeší

Experti tato fakta a čísla znají už více než 20 let, dokonce již bylo v minulosti ustaveno několik důchodových komisí, které přinesly odborné návrhy, jak důchodový systém změnit. Žádná vláda zatím nenašla dostatek odvahy, aby důchodovou reformu prosadila, politici z toho zřejmě mají strach.

Takovou poloreformu před pár lety doslova silou protlačila vláda Petra Nečase (složená z ODS, TOP09 a Věcí veřejných). Zaváděla například druhý důchodový pilíř nebo stanovila nekonečné zvyšování důchodového věku. Potíž byla, že ze všech řešení, které experti navrhovali, to bylo jedno z těch ekonomicky horších. Navíc vláda vůbec nediskutovala s opozicí, mnoho stran s tím nesouhlasilo. Takže nikoho ani nepřekvapilo, že hned následující vláda Bohuslava Sobotky (složená z ČSSD a ANO) vše zrušila.

„Na stát se nespoléhejte, raději prohledejte půdu.“ Finanční expertka radí, jak se připravit na důchod

Jaké je tedy řešení?

Současní politici musí najít odvahu a hlavně shodu na podobě důchodové reformy. Musí se řešit nejen spousta nespravedlností současných důchodů a extrémně nízké důchody desítek tisíc seniorů, ale také finanční udržitelnost. To znamená, aby byly na důchody peníze i v budoucnu. A pokud se na tom neshodne většina politiků, tedy vláda i opozice, je velká pravděpodobnost, že už za 10 let na tom budou senioři výrazně hůře než dnes.

Více k tématu