Minimální důchod 10 500 korun politici chtějí. Nárok ale nebudou mít všichni senioři

Tisíce seniorů dnes pobírají velmi nízký důchod, který nestačí na všechny nutné výdaje. Ale už brzy by to mohlo změnit zavedení minimálního důchodu ve výši 10 500 korun. Na ten by měli nárok všichni, kdo pracovali nebo se starali o děti. Zjišťovali jsme, jak se na návrh dívají politické strany.

Zdroj: Pixabay
Minimální důchod by mohl stoupnout na 10 500 korun.

V souvislosti s chystanou důchodovou reformou se začalo mluvit o garantovaném minimálním důchodu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nyní zveřejnila detaily reformy, ze kterých vyplývá, že minimální důchod by mohl být ve výši 30 % průměrné mzdy, tedy 10 500 korun.

VÝŠE MINIMÁLÍHO DŮCHODU

V návrhu důchodové reformy se v případě minimálního důchodu hovoří o dvou částkách. Konkrétně jde o 30 % průměrné mzdy, tedy zmiňovaných 10 500 korun. Tato částka by se pak zvyšovala s tím, jak by rostla průměrná mzda v Česku. Úsporná varianta reformy počítá s úrovní 22 % průměrné mzdy, tedy 7740 Kč.

Dnes minimální důchodová částka činí 3490 korun, nárůst by tedy byl o téměř 7000 korun. K minimální částce by se navíc přidávala takzvaná zásluhová část, která se počítá z výdělků z práce za celý život. A s tím, jak by rostla průměrná mzda v Česku, by samozřejmě rostl i minimální důchod. Podle ministryně Maláčové by si tak reálně měla polepšit většina seniorů a důchod by se díky tomu měl zvýšit v průměru o 2000 korun.

Bez práce důchod nebude

Podstatné je, že by důchod alespoň 10 500 korun měli i lidé, kteří celý život pracovali, ale měli jen velmi nízké výdělky. Stejně tak mnoho žen, které pečovaly o děti a staraly se o domácnost, mají dnes výrazně nižší důchody než muži, kteří po stejnou dobu pracovali. Současný výpočet důchodu totiž péči o děti vnímá jen jako náhradní dobu důchodového pojištění, která ale nemá vliv na výši důchodu. I to by se ale mohlo díky důchodové reformě změnit, jak jsme nedávno psali v tomto článku.

Důležité je také to, že na minimální důchod by neměli lidé nárok automaticky. Kromě dosažení důchodového věku by museli mít také evidováno minimálně 35 let důchodového pojištění. To znamená buď práci, nebo třeba starost o děti nebo nemocné příbuzné. Podmínka by se tedy nelišila od současného stavu. Nepotvrdily se tak některé dřívější spekulace, že by nárok na důchod měli i lidé, kteří vůbec nepracovali, případně pracovali málo nebo „načerno“.

Maláčová navrhla důchodovou reformu: Co se má změnit a jak to ovlivní naše životy?

Portál České důchody zjišťoval, jaký postoj k minimálnímu důchodu mají politické strany ve Sněmovně, které by případně o návrhu hlasovaly.  A ukazuje se, že šance na zavedení tohoto důchodu je vysoká. Politici návrh většinou podporují, byť někdy mají určité výhrady.

Politici souhlasí, občas mají výhrady

U nejsilnějšího hnutí ANO by měl mít návrh podporu. „V zásadě se garantovanému minimálnímu důchodu nebráním, podstatné ale je, v jaké bude výši. Musíme najít optimální hranici, protože samozřejmě nesmí působit demotivačně na ty, kteří pracují a odvádějí pojistné,“ uvedla poslankyně Lenka Dražilová (ANO), která je přímo členkou důchodové komise. Přesnou částku, jak vysoký by minimální důchod měl být, neupřesnila. Dodala však, že by se ta současná výše mohla navýšit o dávky na bydlení, které nyní stát mnoha seniorům doplácí a jsou v řádech tisíců korun.

Podobný názor má také poslanec Tomáš Martínek za Piráty, který si myslí, že by minimální důchod mohl snížit zbytečnou administrativu. „Nízké důchody jsou často dofinancovány jinými sociálním dávkami, jako je například příspěvek na bydlení. S návrhem na vytvoření základního pilíře, který by zajistil důstojnou minimální výši důchodu seniorům, kteří splňují podmínky, souhlasím. Návrh by měl snížit i administrativní náročnost,“ řekl Martínek pro České důchody.

S minimálním důchodem souhlasí také ODS, chce ale diskutovat o částce. „Jeho přesná výše i další parametry musí být předmětem odborné diskuse tak, aby reflektovala ekonomické možnosti naší země, stejně jako svůj základní účel, tedy zajistit důstojné stáří lidem, kteří celý život řádně platí daně,“ uvedla na dotaz místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

„Důchodci snadno přichází o peníze.“ Marcela Hrubošová radí, jak se nepropadnout do chudoby

TOP09: Ano, ale méně než 6000

Naproti tomu Markéta Pekarová Adamová (TOP09) si myslí, že samotné zavedení minimálního důchodu nic nepřinese. „Je nutné řešit celý komplex věcí souvisejících s financováním důchodů, zejména pak zdroje financování. Pak může být jako jedna z dílčích změn i zavedení minimálního důchodu,“ uvedla s tím, že v takovém případě by nicméně měla být částka nižší než 6000 korun. „Měl by odpovídat reálným možnostem systému a držet se níž, než je 17,2 % průměrné mzdy, tedy šest tisíc korun, jak uvádí důchodová komise v jednom z modelových příkladů,“ dodala Pekarová Adamová.

Podporu ČSSD pro minimální důchod lze předpokládat, protože návrh sepsala přímo ministryně Jana Maláčová, které je ministryní za tuto stranu. Strana KDU-ČSL a strana SPD Tomia Okamury (Svoboda a přímá demokracie) naproti tomu vyjádření pro České důchody neposlaly.

Více k tématu