Zájem o předčasné důchody opět rychle roste: Přes 19 tisíc žádostí za poslední dva měsíce

V posledních týdnech rychle roste počet nových žádostí o předčasné důchody. Jedním z důvodů může být skutečnost, že od září mají začít platit přísnější podmínky a někteří lidé dokonce mohou dočasně o nárok přijít. V průběhu června a července si žádost podalo více než 19 tisíc lidí.

Foto: Adobe Stock
Manželé se těší na důchod. (ilustrační foto)

Loňský vysoký zájem o předčasné důchody pokračuje i v roce 2023. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) pro deník Právo uvedla, že od začátku roku do konce července úředníci přijali celkem 68 887 žádostí o předčasný starobní důchod. Ke konci května šlo o 49 463 žádostí, což znamená, že během června a července bylo podáno 19 424 žádostí.

Během prvních měsíců letošního roku úředníci ČSSZ zpracovávali zejména žádosti o předčasný důchod vztahující se k roku 2022. Loni si totiž desítky tisíc lidí podali tiskopis na uplatnění nároku na důchod, aby si zachovali výhodnější výpočet díky dvěma mimořádným valorizacím, reálně o něj ale i z důvodu přetížení úřadu žádali až letos.

Tiskopis umožňuje podat žádost o důchod během 6 měsíců, takže lze předpokládat, že od června již většinu žádostí o předčasný důchod tvoří ty, které se vztahují k roku 2023. Jde tedy o nové zájemce o předčasný důchod. Jedním z důvodu zvýšeného zájmu může být plánované výrazné zpřísnění podmínek předčasných důchodů od září 2023.

Podle ředitele ČSSZ Františka Boháčka letos zájem o předčasné důchody výrazně překonává i počet žádostí o řádné důchody, což se v minulých letech nestávalo (s výjimkou v roce 2022).

„I v letošním roce ČSSZ zaznamenává zvýšený zájem o předčasný starobní důchod, který převládá nad žádostmi o řádný starobní důchod. Pokud odhlédneme od přibližně 40 tisíc žádostí o předčasný starobní důchod uplatněných v loňském roce, jejichž sepsání bylo z kapacitních důvodů rozloženo až do 30. 6. 2023, bylo do 31. 7. 2023 sepsáno celkem 28 tisíc dalších takových žádostí. Naproti tomu žádostí o řádný starobní důchod bylo ve stejném období sepsáno necelých 14 tisíc,“ uvedl František Boháček v rozhovoru pro České důchody.

Před rokem 2022 lidé podávali zpravidla kolem 30 tisíc žádostí o předčasný důchod ročně, což byla přibližně třetina všech žádostí. Letošní počet 28 tisíc tak naznačuje rekordní zájem, který se navíc ještě může výrazně navýšit během srpna. Právě v těchto dnech totiž vrcholí schvalování důchodové novely, která od září předčasné důchody zpřísní. Dalších 18 185 lidí už navíc na ČSSZ podalo tiskopis pro uplatnění nároku na důchod, díky kterému mohou žádost podat kdykoliv během následujících 6 měsíců.

Nově přiznané předčasné důchody nezískají letošní mimořádnou valorizaci

Důchodovou novelu na konci července schválili poslanci a nyní ji bude projednávat Senát. Jednání pravděpodobně proběhne předposlední týden v srpnu a poté zákon dostane k podpisu prezident. Plánovaná účinnost je už od 1. září.

Na všechny předčasné důchody s datem přiznání od září se tak již mají vztahovat přísnější podmínky. Poslanci také schválili pozměňovací návrh, podle kterého má zkrácení maximální doby předčasnosti na 3 roky začít platit rovněž od září. Část lidí tak může dočasně přijít o nárok na předčasný důchod. Více jsme o tom psali v tomto článku.

TIP: Autor tohoto článku sepsal podrobnou analýzu o tom, komu se žádost o předčasný důchod v roce 2023 může vyplatit, a komu naopak nikoliv.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu