Nově přiznané předčasné důchody nezískají letošní mimořádnou valorizaci

Předčasné důchody, které budou přiznány po začátku účinnosti důchodové novely až do konce letošního roku, nebudou mít nárok na poslední mimořádnou valorizaci. Toto opatření nyní prosadili vládní poslanci. Jde o zásadní změnu oproti minulému roku, kdy se předčasné důchody zpětně valorizovaly o obě mimořádné valorizace.

Foto: Adobe Stock
Budoucí důchodce přemýšlí o změnách penzí. (ilustrační foto)

Poslanci ve středu schválili novelu zákona o důchodovém pojištění, která přináší zpřísnění pravidel pro přiznávání předčasných důchodů. Má se zkrátit maximální doba předčasnosti na 3 roky, zvýšit finanční krácení za předčasnost nebo zrušit valorizace procentní výměry až do dosažení důchodového věku.

Jedním z méně viditelných opatření je také zrušení letošní mimořádné valorizace pro předčasné důchody, které budou nově přiznávány až do konce roku 2023. Rozhodne přitom datum účinnosti zákona, které je plánováno na začátek září. Pokud bude mít předčasný důchod datum přiznání před účinností novely, bude automaticky zpětně navýšen o mimořádnou valorizaci. Bude-li přiznán k datu po účinnosti zákona, mimořádná valorizace u něj neproběhne.

V případě řádných důchodů, tedy těch, které jsou přiznány po dosažení důchodového věku, se nic nemění. Všechny řádné důchody přiznané do konce roku 2023 budou zpětně zvýšeny také o mimořádnou valorizaci.

Loni dvě mimořádné valorizace

Doposud platí, že se o mimořádnou valorizaci zvyšují všechny důchody přiznané v daném roce. Takže například v roce 2022 všechny řádné i předčasné důchody měly nárok na valorizace, které proběhly v červnu a září. Díky tomu nastala netypická situace, kdy předčasné důchody přiznané v roce 2022 byly vyšší než řádné důchody přiznané v roce 2023.

Řada lidí této situace využila a o důchod požádala s předstihem. Celkem o předčasný důchod loni projevilo zájem 120 tisíc lidí, přičemž část ho začala rovnou pobírat a někteří lidé ještě pokračovali v práci. Šlo ale o velmi vysoký nárůst předčasných důchodů, i proto nyní vláda přistoupila k odebrání nároku na červnovou mimořádnou valorizaci, aby se situace z loňska neopakovala.

Zákon nyní budou projednávat senátoři a nakonec ho musí podepsat prezident republiky. Hned poté, co bude zákon zveřejněn ve sbírce zákonů, začne jeho účinnost, která se týká většiny zpřísnění i ztráty nároku na červnovou mimořádnou valorizaci. Pokud zákon začne platit, vznikne velký rozdíl mezi předčasnými důchody přiznanými v srpnu a těmi, které budou přiznány v září a později.

Červnovou mimořádnou valorizaci vláda jednorázově snížila pomocí zákona. Fixní zvýšení činí 400 korun a procentní výměra se dále zvyšuje o 2,3 procenta. Například u důchodu ve výši 20 000 korun to znamená zvýšení o 768 korun. Pokud bude předčasný důchod přiznán k datu před účinností zákona, bude mít na toto zvýšení nárok, později už však nikoliv.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu