Jiří Lábus o důchodu: Vzhledem k daním to není dostatečné, ale myslel jsem na zadní kolečka

Oblíbený herec Jiří Lábus v lednu oslaví 73. narozeniny a už delší dobu tak pobírá starobní důchod. Myslí si, že vzhledem k tomu, kolik peněz odvedl státu na daních, není výše důchodu dostatečná. Rozhodně ale nepatří k těm, kdo by si stěžovali, protože na své zajištění ve stáří myslel dopředu. S důchodem by vyšel, i kdyby dále nepracoval.

Foto: Profimedia
Herec Jiří Lábus.

Někteří čeští umělci si v poslední době posteskli nad výší svého důchodu a vyjádřili obavy ohledně současného zdražování. Například herečka Jaroslava Obermaierová řekla, že se musela odstěhovat na chalupu, aby ušetřila za bydlení. A je ráda, že může hrát, protože má nízký důchod, který nepokryje její životní náklady.

Její herecká kolegyně Veronika Žilková dokonce na jaře řekla, že jí výše jejího starobního důchodu vehnala slzy do očí. „Musím říct, že když mi oznámili výši mého důchodu, tak jsem stála před tím úřadem a plakala jsem. A říkala jsem si, všechny moje filmy, všechny moje televize se mi vlastně do toho důchodu nepočítají,“ uvedla v rozhovoru pro České důchody.

Většina umělců si ale na výši svého důchodu nestěžuje. Například zpěvačka a herečka Petra Černocká prozradila, že zhruba polovinu svého důchodu vrací státu na odvodech za aktuální práci a druhou polovinu pak posílá charitativním a neziskovým organizacím.

Lábus: Z důchodu bych vyšel

Ke spokojeným důchodcům patří také herec a dabér Jiří Lábus, který si o důchod požádal už před časem. „To už je hodně let. Víte, že já tohle přesně nevím? Ale důchod samozřejmě dostávám,“ řekl herec pro České důchody.

A je přesvědčený, že výše důchodu není úplně ideální. „Musím vám říct, že co jsem odevzdal na daních, tak v tom to samozřejmě dostatečné není. I když mám důchod nadprůměrný oproti některým důchodcům, kteří sotva vyjdou. Ale stejně na to, co jsem všechno odevzdal na daních, tak to rozhodně není dostatečné,“ konstatoval Lábus.

Sám ale patří k těm zodpovědnějším umělcům, kteří jsou si vědomi, že kvůli nízkým odvodům sociálního pojištění ve své herecké profesi nemůže ve stáří očekávat žádnou vysokou částku od státu. Proto se na důchod připravoval a pozornost věnoval úsporám. „Naštěstí já mám našetřené peníze. Já jsem na tohle myslel, na zadní kolečka. Já si myslím, že bych vyšel, nechci ze sebe dělat chudáka, ale bylo by to asi trošku složitější,“ popsal Lábus v rozhovoru.

Josef Carda: Chybí mi odpracované roky a do důchodu nemůžu

Někteří umělci důchod nemají

Podle posledních čísel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) je momentálně průměrný důchod v Česku 18 033 korun. V lednu proběhne další valorizace a také se začne vyplácet výchovné za vychované děti, takže se očekává, že průměr stoupne až na 19 500 korun.

Část lidí, a patří mezi ně i někteří umělci, bohužel na starobní důchod nárok nemají. Nesplňují totiž podmínku minimální doby důchodového pojištění, které se počítá primárně ze zaplaceného sociálního pojištění a také z náhradních dob (nikoliv z daní). Podmínka je nyní stanovena na 35 let (případně 30 let bez náhradních dob) a současná vláda Petra Fialy plánuje její snížení na 25 let. Konkrétní návrh ale zatím nebyl schválen.

Každý rok si zamítavé stanovisko vyslechne několik tisíc žadatelů. V minulosti na důchod kvůli chybějícímu důchodovému pojištění nedosáhl například herec Josef Carda. Ten prozradil, že nemohl dohledat dokumenty za čtyři roky práce, a proto musí ještě několik let čekat. Do problémů se v některých případech dostávají také disidenti, kteří v době komunismu část aktivního života trávili ve vězení nebo nemohli sehnat práci. Více jsme o této problematice psali v tomto článku.

Problémy v mnoha případech vznikají kvůli neznalosti. Některé životní situace a práce se totiž do důchodu vůbec nepočítají a nezvyšují důchodové pojištění. ČSSZ nedávno upozornila, že lidé by si měli svou dobu pojištění pravidelně kontrolovat a zveřejnila přehled toho, co se do důchodu nepočítá.

Foto: Profimedia

Více k tématu