Tisíce lidí ročně marně žádají o starobní důchod: Problém dopadá na celebrity i disidenty

Politikům se zatím nepodařilo vyřešit nepříjemnou situaci, kdy každý rok několik tisíc lidí nezíská nárok na důchod, protože jim chybí odpracované roky. Problém se nevyhýbá ani slavným osobnostem a lidem, kteří celý život pracovali.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Dosáhnou důchodového věku, požádají o starobní důchod a od úředníků se dozví, že nárok nemají. Pro většinu lidí, kteří se do této situace dostanou, je to nečekaný a velmi traumatizující zážitek. Na vině je velmi přísná podmínka, podle které je pro získání důchodu nutné mít 35 let důchodového pojištění, tedy zjednodušeně odpracovaných let. Pokud někdo tyto roky nastřádané nemá, důchod nezíská.

Na první pohled se zdá, že na 35 let pojištění, do kterého se počítá péče o dítě, vojna a částečně i studium nebo nezaměstnanost, bez problémů dosáhne prakticky každý. Ve skutečnosti to ale není samozřejmost. Jen v roce 2020 starobní důchod nezískalo 6410 žadatelů a o rok dříve to bylo dokonce 7482.

Lidí bez důchodu bude více

A jak upozornil ombudsman Stanislav Křeček, v následujících letech se situace nejenže nezlepší, ale počet lidí bez důchodu bude přibývat. Důvodem je, že studium se od roku 2010 do důchodu vůbec nepočítá, a některé jiné životní situace (například nezaměstnanost nebo doba pobírání invalidního důchodu 3. stupně) se zase osekávají jen na 80 procent. O této změně jsme podrobně psali v tomto článku.

„Podmínka 35 let důchodového pojištění je velmi přísná a nemá jinde v EU obdoby. Dál ji ještě zhoršuje krácení náhradních dob pojištění. Do budoucna to bude znamenat, že i když se zvýšila věková hranice pro odchod do důchodu, bude přibývat lidí, kteří dosáhnou důchodového věku, ale nevznikne jim nárok na starobní důchod. Hrozí, že podmínku doby pojištění splní jen ti, kdo v průběhu života nenarazí na studijní nebo pracovní komplikace,“ uvedl Stanislav Křeček pro České důchody.

O tom, že tato nepříznivá zkušenost může potkat prakticky každého, svědčí i případ známého herce Josefa Cardy. Ten již dosáhl důchodového věku, ale starobní důchod zatím nemá. „Chybí mi ještě odpracovat několik let, protože nemůžu dohledat doklady ke čtyřem letům z minulosti. Takže si na ty „velké peníze“ budu muset ještě počkat,“ řekl herec v rozhovoru pro České důchody.

František Boháček, ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) nedávno upozornil, že někteří zaměstnavatelé zanedbávají své povinnosti ohledně evidence práce a odpracované roky tak mohou chybět i lidem, kteří by takový problém nečekali. „Víme, že řada zaměstnavatelů nedodržuje nějaké své základní zákonné povinnosti shromažďovat podklady po určitou dobu,“ uvedl Boháček s tím, že někdy zaměstnavatelé zapomínají posílat evidenční listy důchodového pojištění, jindy se zase stávají různé chyby, které je nutné řešit.

Kolik důchodů stát zamítnul? (čísla ČSSZ ke konci roku 2020)Foto: České důchody

Disidenti i nemocní lidé

Velké problémy s přiznáním starobního důchodu mívají také bývalí disidenti. Například bývalý disident a chartista Miroslav Skalický má 68 let, ale důchod nemá, protože v době komunismu často přicházel o práci, byl 18 měsíců ve vězení a v roce 1980 ho v rámci akce Asanace donutila Státní bezpečnost emigrovat. Dnes mu tak odpracované roky chybí.

„Díky tomu, že jsem byl z práce vyhazován, neměl jsem možnost si to odpracovat. Pak jsem měl možnost jít buď do kriminálu, nebo se vystěhovat. Přistoupil jsem na to vystěhování,“ řekl Miroslav Skalický serveru Seznam Zprávy, který nedávno jeho příběh podrobně popsal v reportáži.

Zoufalí lidé píšou ministryni Maláčové: Pracuji 34 let a nemám žádný důchod

Na důchod také v některých případech nemají nárok lidé, kteří pracovali v zahraničí. Pokud totiž pracovali v zemích mimo Evropskou unii, které nemají nebo dlouhou dobu neměly s Českem uzavřenou oboustrannou smlouvu o sociálním zabezpečení, pak se jim tato práce do důchodu nezapočítává. Například v případě Ruska taková smlouva platí až od roku 2014 a v případě USA od roku 2009.

Problém dopadá i na Čechy, které během života potkaly nečekané zdravotní, rodinné nebo jiné problémy. Může jít například o ty, kteří si kvůli nemoci či úrazu mohli část života přivydělávat jen různými brigádami, ale ty se jim do důchodu nepočítaly. Přehled lidi, kterým hrozí, že nedostanou žádný důchod, jsme sepsali v tomto článku.

Politici problém nevyřešili

Situaci se pokusilo vyřešit ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci důchodové reformy. Součástí bylo snížení současné podmínky důchodového pojištění z 35 let na 25 let, ale návrh nepodpořila současná vláda, takže nakonec se o něm ani nehlasovalo. Další pokus o prosazení proběhl při hlasování o mimořádné valorizaci důchodů pro rok 2022, kdy jeden z pozměňovacích návrhů také podmínku snižoval, ale poslanci ho nepodpořili.

Zákon v Česku při žádosti o důchod bohužel neumožňuje výjimky, které jsou běžné v některých zemích Evropy, například že za nižší počet odpracovaných let se důchod částečně krátí. V Česku je nutné mít celých 35 let důchodového pojištění, případně 30 let bez započtení náhradních dob. Další možností je jít do důchodu později, protože po pěti letech od dosažení důchodového věku se podmínka snižuje a stačí mít 20 let důchodového pojištění nebo 15 let bez náhradních dob.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu