Zoufalí lidé píšou ministryni Maláčové: Pracuji 34 let a nemám žádný důchod

Přísná podmínka v podobě 35 důchodového pojištění dopadá na stále více Čechů a ti zůstávají úplně bez důchodu. Ministryně Jana Maláčová dostává dopisy zoufalých lidí a uvádí, že v některých letech nezíská důchod až 7000 lidí.

Foto: AdobeStock
Nekteří senioři píšou ministryni, že nemají nárok na důchod. (ilustrační foto)

Minimální doba takzvaných odpracovaných let, která je dnes stanovena na 35 let, by se měla snížit na 25 let. Tuto změnu prosazuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v rámci své důchodové reformy. Podle ní je velmi nespravedlivé, že někteří Češi celý život pracují, ale přesto kvůli různým životním okolnostem nemají na starobní důchod vůbec nárok.

„Máme široko daleko v Evropě těch 35 let nejpřísnějších. Jako ministryně často dostávám na stůl žádosti, kdy mi lidé píšou: mám odpracováno 34 let a 6 měsíců, a přesto nemám nárok na důchod,“ uvedla Jana Maláčová v pořadu Epicentrum vysílaném na Facebooku Blesku.

Evropská rarita

Upozornila tak na závažný problém českého důchodového systému, na který už v minulosti upozornil například ombudsman Stanislav Křeček. Jako záležitost, která by se měla rychle vyřešit, tuto podmínku označila také analytická zpráva organizace OECD, kterou si vláda objednala. Jinak prý hrozí, že mnoho lidí bude mít ve stáří velmi málo peněz, třeba proto, že nezískají důchod nebo ho budou mít nízký.

„Transformace ekonomiky od 90. let 20. století, zpřísnění zápočtu některých náhradních dob pojištění i trendy trhu práce pravděpodobně zvýší podíl starších lidí, kteří nebudou mít nárok na starobní důchod nebo kteří vykázali krátkou dobu pojištění. Takto dlouhá minimální doba pojištění by proto mohla v budoucnu zvýšit riziko velmi nízkých příjmů ve stáří,“ uvádí zpráva OECD s tím, že Česko je se svou přísnou podmínkou tak trochu evropskou raritou.

Dopřejte si důstojný důchod, nabízíme seniorům pomocnou ruku

Maláčová: Je to nespravedlivé

Také proto chce podmínku Maláčová zmírnit. „Zkrátila bych délku z 35 na 25 let, aby každoročně 5000 lidí, někdy je to 7000, záleží, jak je silný ročník, nepřišlo o důchod. Oni se nakonec stejně ocitnou v dávkovém systému, ale protože jim pár měsíců nebo let chybí, tak přicházejí o důchod. A myslím si, že je to velmi nespravedlivé,“ konstatovala ministryně Maláčová.

Ministryně tím zároveň naznačila, že počet nových seniorů bez důchodu pravděpodobně přibývá. Podle posledních dostupných čísel z České správy sociálního zabezpečení z roku 2019 bylo zamítnuto 4592 důchodů, o rok dříve to bylo 5206. Novější čísla zatím oficiálně nejsou k dispozici.

Důchodová podmínka se zpřísnila v roce 2010, a pokud ji lidé nesplní, nezískají důchod ani po dosažení důchodového věku. Pokud senior 5 let počká, sníží se podmínka na 20 let. Situaci velmi komplikuje i skutečnost, že některé životní situace, jako třeba invalidita I. a II. stupně nebo studium, se již nově do pojištění vůbec nepočítají. At třeba nezaměstnanost se počítá jen omezeně. Chybějící doba pojištění tak může chybět i lidem, kteří by to nečekali.

Více k tématu