Vláda nepodpořila nižší dobu pojištění pro získání důchodu, zatím zůstane 35 let

Snížení minimální doby pojištění pro získání starobního důchodu je v tuto chvíli méně reálné. Vláda totiž nepodpořila návrh ministra Mariana Jurečky, podle kterého se hranice ze současných 35 let měla snížit na 25 let.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér a ministři po jednání vlády.

Vláda Petra Fialy na svém jednání překvapivě neschválila návrh, podle kterého by se minimální doba důchodového pojištění pro získání starobního důchodu snížila na 25 let, tedy na úroveň, která byla v Česku dříve.

Tuto změnu navrhoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, protože jde o jeden z bodů v programovém prohlášení vlády. Ke snížení mělo dojít od začátku roku 2024, ale záležitost byla v tuto chvíli odložena a zřejmě se bude řešit až v rámci důchodové reformy, která má být předložena přibližně za rok.

„Já jsem předkládal návrh, aby byla minimální doba pojištění zkrácena na 25 let. Po diskusi na vládě jsem se rozhodl tuto část nakonec vypustit z návrhu a budeme tuto záležitost řešit potom s komplexním materiálem důchodové reformy, která má být předložena na vládu v druhém pololetí příštího roku,“ uvedl Marian Jurečka po jednání vlády.

Velmi přísná podmínka

V současné době je minimální doba důchodového pojištění stanovena na 35 let, případně 30 let bez započítání náhradních dob, a Česko v tomto ohledu patří k nejpřísnějším zemím. Konstatovala to například analytická zpráva organizace OECD, kterou si objednala už předchozí vláda Andreje Babiše a která komplexně hodnotila český důchodový systém.

Nepřiměřeně vysokou hranici pro získání nároku na důchod dlouhodobě kritizuje také úřad ombudsmana. „Podmínka 35 let důchodového pojištění je velmi přísná a nemá jinde v EU obdoby. Dál ji ještě zhoršuje krácení náhradních dob pojištění. Do budoucna to bude znamenat, že i když se zvýšila věková hranice pro odchod do důchodu, bude přibývat lidí, kteří dosáhnou důchodového věku, ale nevznikne jim nárok na starobní důchod,“ řekl už dříve pro České důchody ombudsman Stanislav Křeček.

S návrhem na snížení doby pojištění nesouhlasí ministerstvo financí. Podle připomínek tato změna opomíjí udržitelnost penzí a usnadňuje nástup do důchodu, což není vhodné.

„Hlavní snahou by mělo být udržení lidí na trhu práce, nikoliv umožňování jejich jednoduššího odchodu do důchodu. Pokud starší lidé nemohou najít uplatnění při dlouhodobě velkém počtu volných míst, jedná se o hlubší strukturální problém, který je nutné řešit v oblasti trhu práce a nikoliv ve veřejném důchodovém systému,“ uvedlo ministerstvo v připomínkovém řízení a dodalo, že se také obává účelového jednání mnoha zaměstnanců a firem ohledně placení odvodů či daní.

Do důchodu se nepočítá vše: Tyto situace si ohlídejte, aby nevznikly mezery

Dřívější důchod pro záchranáře

Vláda při jednání schválila snížení důchodového věku pro zdravotnické záchranáře, a tuto změnu vláda podpořila. Snižování by mělo probíhat následovně: pokud odpracují v záchranářské profesi alespoň 4400 směn, tedy přibližně 20 roků, sníží se jim důchodový věk o 30 měsíců. Za každých dalších 147 odpracovaných směn dojde k dalšímu snížení důchodového věku o 1 měsíc, přičemž maximálně lze snížit důchodový věk o 5 let.

Návrh zákona naopak ruší již dříve schválené dřívější důchody pro hasiče, policisty a další pracovníky integrovaného záchranného systému (IZS). Neobsahuje také obecnější pravidla pro snížení důchodového věku pro náročné profese, které chce vláda také prosadit. Tato část bude součástí druhé fáze důchodové reformy.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu