Zvýšení důchodového věku není v plánu, říká Jurečka. Úleva za děti pro ženy je podle EU diskriminační

Současná vláda nemá v plánu zvyšovat důchodový věk, který je nyní zastropován na úrovni 65 let. Přislíbil to ministr Marian Jurečka, který chce zároveň snížit věk odchodu do důchodu pro náročné profese. Vysvětlil také, proč není možné, aby ženy měly nižší důchodový věk za děti.

Foto: Adobe Stock
Výchova dětí ženám snižuje důchodový věk. (ilustrační foto)

Současná pravidla, určená takzvaným revizním mechanismem, stanovují, že důchodový věk v Česku se má pravidelně posuzovat a případně upravovat tak, aby lidé v penzi strávili alespoň čtvrtinu očekávané délky života. Ministerstvo práce a sociálních věcí každých 5 let připravuje dokument nazvaný Zpráva o stavu důchodového systému České republiky a vyhodnocuje také očekávanou délku dožití.

Na základě této zprávy potom vláda rozhoduje, jestli přikročí ke změně důchodového věku. Současná vláda Petra Fialy bude o případné změně důchodového věku rozhodovat v roce 2024. A podle současných plánů vládní koalice to vypadá, že se zvýšení nechystá. „V současnosti se o dalším zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu neuvažuje,“ uvedl ministr Marian Jurečka pro České důchody v pravidelné rubrice O důchodu s ministrem.

Postupný odchod do důchodu

„Ani do budoucna nechceme zvyšovat důchodový věk, pokud to nebude nutné. Chceme spíše umožnit postupný odchod do částečného důchodu spojený s částečnými pracovními úvazky a možnost dobrovolně pracovat déle pro ty, kdo budou chtít a zdravotní stav jim to umožní. Chceme také umožnit dřívější odchody do důchodu zaměstnancům v náročných profesích za větší odpovědnosti zaměstnavatelů,“ doplnil ministr Jurečka.

Legislativa, která usnadní částečné úvazky, je již schválena. Bude zvýhodňovat zaměstnavatele, kteří nabídnou zkrácený úvazek lidem starším 55 let (a dalším skupinám). Konkrétně půjde o nižší platby sociálního pojištění.

Zákon, který by měl zajistit dřívější důchod pro lidi pracující v náročných profesích, se momentálně připravuje. Zatím prošel připomínkovým řízením a ministerstvo práce a sociálních věcí nyní zapracovává připomínky. O tom, kterých profesí by se měla úleva týkat, jsme podrobně psali v tomto článku.

Důchodový věk žen

Důchodový věk je momentálně zastropován na 65 let, nyní ale stále lidé chodí do důchodu dříve. Postupně se ale důchodový věk zvyšuje, ženám rychleji než mužům. K hranici 65 let jako první dospějí muži, bezdětné ženy nebo ženy s jedním vychovaným dítětem, jež důchodového věku dosáhnou v roce 2030.

Nyní platí, že čím více dětí žena porodila, o to dříve může do důchodu odejít. Pokud se nic nezmění, poslední rozdíl v důchodovém věku mužů a žen padne v roce 2037.

Kalkulačka: Spočítejte si přesné datum, kdy můžete odejít do předčasného důchodu

Rozdílný důchodový věk mužů a žen funguje od roku 1965. Tehdy muži odcházeli do důchodu v 60 letech, bezdětné ženy v 57 letech a ženy s pěti a více dětmi dokonce už v 53 letech. Toto opatření mělo motivovat k rození více dětí, protože v dané době neměl stát finance na zvyšování přídavků na děti.

V současné době již není takové zvýhodnění možné, protože ženy i muži musí mít podle pravidel Evropské unie stejné podmínky.

„Nižší důchodový věk podle počtu vychovaných dětí u žen je z mezinárodního pohledu velmi výjimečná úprava, a v rámci Evropské unie jsou tyto odlišné zákonné podmínky považovány za diskriminační. Česko pouze dostalo výjimku do té doby, než se postupným zvyšováním dorovná na stejnou hranici jako u mužů,“ vysvětlil Marian Jurečka pro České důchody.

Určitou náhradou v tomto ohledu bude novinka v podobě výchovného, které začne platit od začátku roku 2023 a zvýší důchod o 500 korun za každé vychované dítě. Výchovné je určeno ženám i mužům, ale vzhledem k tomu, že v Česku obvykle o děti ve větší míře pečují ženy, budou se důchody zvyšovat především jim.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu