Důchodový systém je za letošní rok v minusu už téměř 30 miliard korun

Hospodaření státu v rámci důchodového systému se zatím vyvíjí podobně jako v roce 2023. Od ledna do května se schodek vyšplhal už na 29,69 miliard korun.

Foto: Adobe Stock
Skupina důchodkyň. (ilustrační foto)

Stát zatím stále vybírá na odvodech méně peněz, než kolik posílá na důchody. Za prvních pět měsíců roku 2024 vybral 271,34 miliard korun, výdaje na důchody ovšem činily 301,27  miliard korun. Jde tedy o minus 29,92 miliard korun. Vyplývá to z údajů o hospodaření důchodového systému, které zveřejnilo Ministerstvo financí.

Vývoj je v letošním roce přibližně srovnatelný s rokem 2023, kdy za prvních pět měsíců činil schodek 29,69 miliard korun. A to přesto, že důchodové výdaje jsou letos zatím o zhruba 19 miliard korun vyšší.

Stát vybral více peněz na odvodech a pozitivní vliv nepochybně mají i loňská úsporná opatření, která vláda u důchodů prosadila. Konkrétně šlo o jednorázové snížení červnové mimořádné valorizace a také zpřísnění pravidel pro předčasné důchody. Díky tomu výdaje na důchody nerostou tak rychle.

Obecně je ale vývoj důchodového systému nepříznivý a situace se skokově zhoršila zejména v loňském roce, kdy se celoroční „ztráta“ vyšplhala na rekordních 72,79 miliard korun, což je nejvíce v novodobé historii. Doposud byl rekordní rok 2023, kdy byl systém v minusu 55,10 miliard korun.

Délka pobírání důchodu se prodlužuje: Muži zatím stále nedosahují na 20 let

Nejprve zlepšení, pak rychlé zhoršení

Zhoršení se dá očekávat i v budoucnu, a to zejména v souvislosti se stárnutím populace. Do důchodu také začnou odcházet silné ročníky. „Již nyní si musí stát půjčovat i na běžné výdaje. A to ještě důchodový systém nečelí významnější demografické změně, která se začne projevovat v 30. letech s odchodem Husákových dětí do důchodu, čímž rapidně ubude ekonomicky aktivních obyvatel,“ uvedl už dříve v rozhovoru pro České důchody Jan Pavel, odborník na veřejné finance a člen Národní rozpočtové rady.

Podle zprávy o stavu důchodového systému, kterou připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, se nyní ztráta pohybuje na úrovni 1 % HDP a v nejbližších letech se bude postupně snižovat až k nule. Důvodem je zejména to, že kvůli předchozímu výraznému poklesu reálných mezd budou valorizace důchodů v dalších letech spíše nižší.

Kolem roku 2030 nebo 2031 by tak mohl být důchodový systém vyrovnaný. Dále v 30. letech se už ale začne schodek systému rychle prohlubovat, a to až na úroveň minus 3 % HDP, tedy zhruba na trojnásobek oproti dnešku.

V současné době probíhá v Poslanecké sněmovně jednání o důchodové reformě, kterou připravila vláda. Součástí návrhu jsou i dvě významná úsporná opatření – zvyšování důchodového věku nad 65 let a zpomalení růstu budoucích důchodců. Pokud budou obě tyto změny schváleny, měly by zlepšit bilanci důchodového systému o více než 2 % HDP.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu