Prezident Pavel: Všichni se shodneme, že důchodový systém je neudržitelný

Prezidenta Petra Pavla mrzí změna názoru politiků hnutí ANO na nevyhnutelnost zvyšování důchodového věku. Zároveň je ale podle něj důležité, že se všichni politici shodují na tom, že je nutné změnit důchodový systém, aby byl i nadále finančně udržitelný.

Foto: České důchody
Prezident Petr Pavel.

Společná jednání prezidenta Petra Pavla, ministra Mariana Jurečky a představitelů hnutí ANO o důchodové reformě skončila neúspěchem. Zatímco ostatní politici již tento vývoj rozsáhle komentovali, prezident se doposud k průběhu jednání vyjadřoval jen minimalisticky a prostřednictvím oficiálních tiskových prohlášení.

Nyní celou situaci poprvé osobně okomentoval v rozhovoru pro Deník.cz. „Já jsem snahu o zprostředkování bral opravdu velice vážně a zodpovědně, proto jsem se na to jednání připravil nejen já, ale i s celým týmem,“ řekl prezident Petr Pavel a upřesnil, že samotné moderování politické debaty svěřil svému ekonomickému poradci Vladimíru Bezděkovi, který se důchody dlouhodobě zabývá.

„Vladimír Bezděk si po naší dohodě dal velice záležet na tom, abychom všechny argumenty, které tam zazní, definovali velice jednoduše, srozumitelně, tak aby nemohly být interpretovány různými způsoby. A po každé části jsme si udělali takové krátké resumé, kde jsme se vrátili k tomu, co bylo dohodnuto,“ popsal Petr Pavel průběh schůzky.

Zopakoval také, že zástupci hnutí ANO na schůzce skutečně s navyšováním důchodového věku souhlasili a názor změnili až později. „Skutečně trvám na tom, že ty body, které jsem zveřejnil po jednání na tiskové konferenci, to znamená nutnost konat, alternativa nedělat nic je nepřijatelná, nutnost dohodnutým způsobem prodlužovat věk odchodu do důchodu. Ten způsob měl být ještě předmětem jednání, ale fakt, že se věk bude muset prodlužovat, byl odsouhlasen. A stejně tak i výměna dokumentů, které jedna či druhá strana požadovala,“ popsal prezident Pavel a dodal, že následná změna postoje politiků hnutí ANO ho mrzí.

Ke změnám musí dojít

Zároveň Pavel zdůraznil, že schůzka má i jeden pozitivní závěr. „Důležité je, že všichni se shodnou na tom, že náš důchodový systém podle stávajících parametrů je dlouhodobě neudržitelný. A pokud nemá dojít k tomu, že bude důchodový systém ukrajovat stále více a více peněz z rozpočtu, to znamená z investic do dalších oblastí, které jsou pro chod této země naprosto zásadní, tak k určitým úpravám musí dojít,“ konstatoval Petr Pavel.

Návrh důchodové reformy, který předložila vláda Petra Fialy, podle něj stav důchodového systému nenapravuje, ale má šanci ho částečně stabilizovat. Uvedl také, že přestože někteří lidé tento vládní návrh nevnímají pozitivně, je to jediný návrh, který momentálně politici předložili.

Už dříve prezident Pavel vyzval politiky i veřejnost, že mu mají posílat alternativní návrhy důchodové reformy. Nyní potvrdil, že se bude zabývat každým návrhem, který mu dorazí. A zároveň upřesnil podmínky, které by měl návrh splňovat, aby ho podpořil. „Pokud bude v budoucnosti jakýkoliv návrh, který bude komplexnější, bude směřovat k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému i celých veřejných financí, tak já budu jenom rád a určitě ho podpořím,“ uzavřel téma Petr Pavel.

Foto: České důchody

Více k tématu