Pavel i Zeman se shodují, že hnutí ANO má předložit alternativní návrh důchodové reformy

Prezident Petr Pavel i jeho předchůdce Miloš Zeman negativně hodnotí rozhodnutí hnutí ANO, že nyní nepředloží vlastní návrh důchodové reformy. Politici hnutí ANO původně slíbili, že tak učiní v dubnu, pak ale změnili názor a konkrétní návrh plánují zveřejnit až před volbami v roce 2025.

Foto: České důchody
Petr Pavel, Karel Havlíček a Alena Schilerová.

Rozhodnutí představitelů hnutí ANO, že v dohledné době nepředstaví vlastní návrh toho, jak si představují změny důchodového systému, je chybné. Je o tom přesvědčen prezident Petr Pavel a obdobný názor má také jeho předchůdce v úřadu Miloš Zeman.

„Vláda předložila návrh, který samozřejmě nemusí všichni vnímat pozitivně, ale pokud nemáme žádný lepší – a žádný lepší bohužel předložen nebyl, přestože jsem k tomu vyzýval – tak musíme vzít za vděk tím, co alespoň částečně ten systém bude stabilizovat, i když ne dlouhodobě napravovat,“ uvedl prezident Petr Pavel v rozhovoru pro Deník.cz.

Zároveň dodal, že je připraven podpořit alternativní návrh na změny a stabilizaci důchodového systému. „Pokud bude v budoucnosti jakýkoliv návrh, který bude komplexnější, bude směřovat k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému i celých veřejných financí, tak já budu jenom rád a určitě ho podpořím,“ dodal Pavel.

Návrh předloží v roce 2025

Alena Schillerová, Karel Havlíček a Aleš Juchelka z hnutí ANO na březnové schůzce s prezidentem Pavlem a ministrem Marianem Jurečkou slíbili, že před konáním druhé schůzky ve stejném složení předloží detailní vize toho, jak by si představovali fungování druhého důchodového pilíře. Právě zavedení druhého pilíře považuje hnutí ANO za hlavní způsob, jak do důchodového systému dostat více peněz (vedle zvýšení porodnosti, lepšího výběru daní a boji pro šedé ekonomice).

Následně ovšem zástupci hnutí ANO účast na druhé schůzce u prezidenta zrušili a zároveň konstatovali, že se dalších jednání o důchodové reformě a vůbec sociálních otázkách nebudou účastnit. Svůj vlastní návrh reformy označilo hnutí ANO za know-how, které nebude vládě předávat, a nyní plánuje detaily důchodových změn představit až v rámci předvolební kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

Tento postup nepovažuje za šťastný ani bývalý prezident Miloš Zeman. „Zastávám princip, že když někdo něco kritizuje, má také předložit pozitivní alternativu,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz. Sám exprezident je kritikem aktuálního návrhu důchodové reformy, zejména pak plánovaného zvyšování důchodového věku. Podle něj by se mělo zvýšit sociální pojištění, což je jednoduchá legislativní změna, která by zajistila to, aby byl důchodový systém finančně vybalancovaný.

Miloš Zeman: Doporučuji zvýšit sociální pojištění a důchodový účet nebude ztrátový

Pouze základní obrysy

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO, který zároveň vystupuje jako stínový premiér, upřesnil některé detaily, jak by měl druhý pilíř vypadat. Podle něj by měl tento pilíř fungovat na principu dobrovolnosti a jeho úplným garantem má být stát. Důležité je podle Havlíčka to, že pilíř by měl mít v podstatě „nulové riziko“ investování, aby lidé o peníze nepřišli.

„Mechanismus by navíc mohl být zajímavý i v tom, že by se do toho mohl zapojit zaměstnavatel, že pokud by si lidé spořili na důchod se státní garancí, zaměstnavatel by jim přispíval třeba jedním procentem. Záleží na tom, jak by se to nastavilo,“ upřesnil Havlíček své představy. Inspirací by v tomto ohledu měly být hlavně skandinávské země, například Švédsko.

Další podrobnosti politici ANO nepředstavili, takže zatím jde spíše o nekonkrétní a obecné vize, které nelze příliš hodnotit a komentovat. Ministr Marian Jurečka v tomto ohledu vyzval politiky hnutí ANO, aby návrh předložili jako poslanecký, takže by prošel standardním legislativním procesem a mohl být podroben odborné a politické diskusi.

Zda tak nakonec poslanci hnutí ANO učiní, není jasné, čas však podle Jurečky mají až do okamžiku, kdy bude vládní návrh důchodové reformy ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně.

Foto: České důchody

Více k tématu