Ministr Jurečka upřesnil nový harmonogram schvalování důchodové reformy

Představitelé hnutí ANO nečekaně ukončili účast na dalších jednáních o podobě důchodové reformy, a proto Marian Jurečka obnoví legislativní proces návrhu, který připravilo jeho ministerstvo. Vláda návrh reformy projedná už na konci dubna.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Vláda se vrátí k legislativnímu návrhu důchodové reformy a projedná ho už 30. dubna. Po pondělním jednání s prezidentem Petrem Pavlem to oznámil ministr Marian Jurečka.

Tento krok je přímým důsledkem toho, že zástupci hnutí ANO na plánovanou schůzku nedorazili, neposlali žádné podklady, jak si změny důchodů představují, a odmítli také účast na dalších společných jednáních. Doposud byl legislativní proces pozastaven a čekalo se právě na závěry těchto jednání.

„V tento okamžik, kdy je zjevné, že hnutí ANO nechce hledat shodu na podobě důchodové reformy, nepředstavilo žádný konkrétní návrh a ani nedoplnilo to, co nám slibovalo, tedy nějaké základní parametry pro druhý pilíř, tak já jsem už v situaci, kdy nechci dále zdržovat projednávání důchodové reformy. Protože už v tento okamžik je materiál finálně hotový,“ uvedl Marian Jurečka po jednání s prezidentem.

Dodal, že čekal na výsledek pondělního jednání, a pokud by došlo k nějaké kompromisní dohodě, byl ochoten návrh reformy ještě pozměnit a případně zapracovat požadavky hnutí ANO. To se však nestalo, takže nyní již začne standardní legislativní proces. „V tento okamžik není moc na co čekat,“ konstatoval Jurečka.

Vláda návrh projedná a případně schválí 30. dubna. Následně zamíří do Poslanecké sněmovny, kde by ho poslanci v prvním čtení mohli projednat na přelomu května a června. Poté během letních měsíců proběhne druhé a třetí čtení. V průběhu září nebo října by mohla být reforma projednána v Senátu a v listopadu by ji mohl podepsat prezident republiky. S účinností se pak počítá od začátku roku 2025.

Stále doufá v kompromis

„Stále platí to, co jsem říkal i v posledních dnech. Oslovím zástupce opozice, jak experty z hnutí ANO, tak experty z hnutí SPD, zda budou mít i nadále zájem jednat a hledat nějaké průsečíky, tak abychom se dokázali v maximální možné míře na podobě důchodové reformy, průběžného pilíře a parametrů shodnout. Čas máme minimálně do druhého čtení,“ uvedl Marian Jurečka.

Ministr je stále přesvědčen, že hledání shody a kompromisu má smysl. „Myslím to zcela vážně, protože je to reforma, na kterou tato země čeká 34 let. Je to zásadní reforma. Tady opravdu nemá jít o politikaření, o žádné vlastní politické body, nemá jít o PR, ale má nám jít o občana, o střední generaci a mladší,“ řekl Jurečka s tím, že důchodová reforma se v zásadě netýká lidí, kteří již jsou ve starobním důchodu, případně těch, kteří mají krátkou dobu před důchodem.

Zároveň vyzval hnutí ANO, aby předložilo vlastní návrh reformy nebo parametrů změn, o kterém stále mluví. „Chtěl bych je požádat, jestli hnutí ANO je zodpovědnou stranou, ať zveřejní svůj návrh důchodové reformy, ať zveřejní jejich parametry, ať to ideálně předloží do legislativního procesu nebo ať podají pozměňující návrh ve druhém čtení. Ať občan může vidět alternativní znění důchodové reformy,“ uzavřel Jurečka.

Kolem návrhu důchodové reformy od hnutí ANO panuje nejistota, své know-how zatím tají

Hnutí ANO jen slibuje

Hnutí ANO minulý týden oznámilo, že svůj návrh reformy považuje za know-how a plánuje ho zveřejnit až před volbami v příštím roce. V posledních letech slíbilo představení vlastního návrhu důchodové reformy opakovaně, ale jeho představitelé vždy zůstali jen u obecných proklamací a nenabídli nic konkrétního, takže vůbec nelze posoudit, zda jsou jejich plány reálné, či nikoliv.

V současné době Alena Schillerová opakovaně zmiňuje, že pokud se hnutí ANO po dalších volbách dostane do vlády a bude mít rozhodující politickou sílu, plánuje kompletní revizi důchodového systému. To zahrnuje i případné zrušení změn, které by současná vláda schválila pomocí vládních poslanců. Konkrétně Schillerová zmínila, že by zrušila zvyšování důchodového věku nad 65 let, snižování výchovného nebo zpomalování růstu budoucích důchodů.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu