Když se hnutí ANO dostane do vlády, plánuje rozsáhlou revizi důchodů

Pokud hnutí ANO uspěje v příštích sněmovních volbách a sestaví vládu, provede kompletní revizi důchodového systému a připraví rozsáhlé změny. Informovala o tom poslankyně a místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová. Upravit by se mohl například mechanismus mimořádné valorizace důchodů.

Foto: A. Schillerová
Poslankyně Alena Schillerová.

Změny důchodového systému, které již vláda Petra Fialy provedla nebo se teprve chystá schválit, nepovažuje Alena Schillerová za důchodovou reformu, jde podle ní pouze o parametrické změny. Uvedla to v rozhovoru pro portál Lidovky.cz a naznačila, že v okamžiku, kdy hnutí ANO zasedne do vlády, připraví rozsáhlou revizi celého důchodového systému.

„Nechci vyjmenovávat hned, že to či ono zrušíme, ale otevřeně říkám, že provedeme celou revizi, absolutně kompletně a všeho, co oni teď na sílu protlačili. Pokud bychom vyhráli volby a pokud bychom se vrátili k moci, musela by se provést kompletně celá revize tohoto systému a pravděpodobně se celá řada věcí bude muset upravit,“ uvedla poslankyně Alena Schillerová.

Změnit by se podle ní měl nový mechanismus mimořádného zvyšování důchodů, který v roce 2023 prosadila současná vláda. Mimořádné valorizace jako takové byly zrušeny a nahradil je takzvaný dočasný příspěvek k důchodu. „Jak je to nyní nastaveno k řešení jednorázovým příspěvkem, je prostě špatně,“ konstatovala Schillerová.

Nelíbí se jí také změny u předčasných důchodů, které byly rovněž loni schváleny. V tomto případě ale Alena Schillerová kritizuje hlavně to, že zpřísnění bylo velmi náhlé a neobsahovalo žádné přechodné období, se kterým se původně počítalo. Neřekla však, že by hnutí ANO u předčasných důchodů plánovalo nějaké konkrétní změny.

Na důchodovou reformu je pozdě

Ideální čas na provedení velké důchodové reformy podle Schillerové již uplynul. „Ideální čas se bohužel prokaučoval už v době, kdy tady byly privatizace a měli jsme stamiliardové částky na privatizačních účtech,“ řekla poslankyně s tím, že v současné době již nelze velkou reformu očekávat a vždy půjde jen o parametrické změny. Odpovědnost má v tomto ohledu i minulá vláda Andreje Babiše.

Právě vláda hnutí ANO měla provedení důchodové reformy jako hlavní bod programového prohlášení, ale nakonec se žádné velké změny nerealizovaly. Změny, které byly v minulém období schváleny, spíše výdaje důchodového systému navýšily, šlo například o zavedení výchovného nebo opakované zvyšování důchodů nad rámec řádné lednové valorizace.

Pokud jde o současný návrh důchodové reformy, který v listopadu představil ministr Marian Jurečka, má k němu hnutí ANO významné výhrady. Navíc je spíše nepravděpodobné, že mezi vládou a zástupci hnutí bude probíhat nějaká rozsáhlejší debata o podobě návrhu. Poslankyně Schillerová v nedávném rozhovoru pro České důchody řekla, že nad návrhem reformy osobně „zlomila hůl“ a s konkrétními kroky v oblasti důchodů chce počkat až po volbách v roce 2025. Také prezident Petr Pavel naznačil, že další jednání mezi vládou a opozicí neočekává.

Foto: Se souhlasem Aleny Schillerové

Více k tématu