Jednání o důchodové reformě mezi vládou a opozicí uvázla na mrtvém bodě

Úředníci v současné době zapracovávají připomínky a finalizují návrh důchodové reformy. Politická jednání mezi vládou a opozicí ale podle všeho ustrnula. Není tak vyloučeno, že vláda významné důchodové změny prosadí bez širší politické shody.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Poslanci při jednání.

Ministr Marian Jurečka loni v listopadu představil konkrétní legislativní návrh velké důchodové reformy a zároveň spustil připomínkové řízení, v rámci něhož mohla ministerstva, úřady, odbory a další zájmová uskupení posílat konkrétní připomínky.

Řízení skončilo v polovině prosince a úředníci ministerstva nyní připomínky zapracovávají a případně je zohledňují v konkrétních paragrafech. V dohledné době by měl finální návrh reformy zamířit na jednání vlády, což se očekává v průběhu jara.

Současně by se dalo očekávat, že se rozběhnou intenzivní jednání mezi zástupci vlády a opozice o podobě důchodových změn. Ministr Jurečka i premiér Fiala totiž opakovaně vyjádřili zájem, aby na důchodové reformě panovala co největší shoda napříč politickým spektrem, aby se snížilo riziko, že případná budoucí vláda reformní změny zruší. Zatím to ale vypadá, že jednání mezi vládou a opozicí zamrzla.

Jednání s ANO ze zastavila

Nejvíce poslanců má momentálně hnutí ANO a s velkým náskokem vede také voličské preference. Není tedy vyloučeno, že příští vládu povede právě hnutí ANO, a proto by vláda měla o důchodové reformě jednat primárně s jeho zástupci.

Poslankyně a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová ovšem v rozhovoru pro České důchody naznačila, že další jednání o reformě je nepravděpodobné. „Naše další kroky v oblasti důchodů budou asi muset počkat až na nové rozložení karet po volbách. Nad návrhy pana Jurečky a upřímností jeho snahy jednat jsem už popravdě zlomila hůl,“ uvedla Schillerová.

Vypadá to, že návrh vlády se z velké části míjí s představami hnutí ANO. „Naší prioritou je skutečné posílení penzijního systému v tom smyslu, aby se do něj dostalo více peněz. A pokud tato vláda na jedné straně budoucí penze snižuje, a přitom nenabízí žádné alternativy, které by příjmy penzistů minimálně dorovnaly, bylo by asi lepší, kdyby už nedělala nic,“ konstatovala Schillerová.

Fiala: Debata není možná

Ve stejném duchu se vyjádřil také premiér Petr Fiala. „Já jsem o konsenzus v klíčových věcech usiloval od začátku a opravdu věřím, že je to pro stát lepší. Ale nevím, jestli je to vůbec možné, zatím nic nenaznačuje, že by ta debata možná byla,“ uvedl Petr Fiala v rozhovoru pro Novinky.cz. Dodal, že ministr Marian Jurečka se opakovaně pokoušel se zástupci opozice domluvit parametry důchodové reformy, ale vůbec neuspěl.

Samozřejmě, že by bylo jistější a lepší, kdybychom našli shodu. Ale my tady nemáme opozici, která má zájem najít shodu a předkládá alternativní program, to tady není. A nehrajme si na to, tady není tradiční souboj mezi pravicí a levicí, více státních řešení, více privátních řešení, nebo méně dané, více daní, něco co by byl ten klasický střet. My tady bojujeme s populisty, to je ten problém a já se to nebojím nazývat pravými jmény,“ řekl premiér Fiala.

Prezident Pavel bez výhrad podpořil návrh velké důchodové reformy

V současné době tedy není prakticky žádná vůle k dalšímu jednání a není vyloučeno, že vláda změny prosadí i bez souhlasu opozice. Situaci nepochybně zkomplikovalo i zamítavé rozhodnutí Ústavního soudu o stížnosti na jednorázové snížení mimořádné valorizace v červnu 2023. Hnutí ANO vnímá tento krok velmi negativně, a jak naznačila i poslankyně Schillerová, problémem je i to, že vláda chce v rámci důchodových změn primárně „snižovat“ a nikoliv hledat nové příjmy pro důchodový systém.

Zamrznuté jednání by ještě mohl posunout prezident Petr Pavel, který opakovaně vyjádřil zájem moderovat debatu o reformě mezi vládou a opozicí. Naposledy loni v červnu avizoval, že svolá první společnou schůzku k důchodové reformě, ale doposud tak neučinil. Známé nejsou ani další prezidentovy plány v oblasti důchodů. Na dotaz portálu České důchody, zda prezident Pavel nějaká jednání o důchodech chystá, zatím žádná odpověď nedorazila.

Zatím to vypadá, že prezident Pavel navrhovanou podobu důchodové reformy podporuje. Kancelář prezidenta republiky byla jedním z účastníků připomínkového řízení k návrhu a ve svém vyjádření uvedla, že žádné připomínky nemá.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu