Ministr Jurečka nastínil, které náročné profese budou mít důchodovou úlevu

V dohledné době by se měl rozšířit seznam profesí, které budou mít nárok na dřívější odchod do důchodu bez sankcí. Ministr Marian Jurečka řekl, že v současné době se dokončuje finální výčet podmínek i profesí a definitivně by mělo být jasno na přelomu letošního a příštího roku.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

S ohledem na plánované zvyšování důchodového věku se má rozšířit seznam profesí, které mají náročné pracovní podmínky, a tito pracovníci by měli mít nárok na předčasný důchod bez finančního krácení.

V současné době již funguje nový mechanismus, podle kterého mají záchranáři nebo podnikoví hasiči nárok na dřívější důchod. Konkrétně pokud lidé v těchto profesích odpracovali alespoň 4400 směn, což odpovídá přibližně 20 odpracovaným rokům, mohou odejít do důchodu až o 30 měsíců dříve bez krácení výše penze. A za každých dalších 74 odpracovaných směn dochází ke snížení vždy o jeden měsíc. Maximálně to může být 60 měsíců.

Škodlivé vlivy na pracovišti

Nyní by se měly stanovit další profese, kterých se bude toto zvýhodnění týkat. Momentálně probíhají odborná a politická jednání, na kterých se podílí zejména Ministerstvo práce a sociálních věcí i Ministerstvo zdravotnictví, a řeší se, které další profese by měly být zahrnuty. Ministr Marian Jurečka v rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že finální seznam by měl být k dispozici v nejbližších týdnech.

„Finální výčet povolání, ze kterých by měla být možnost odejít do důchodu až o pět let dříve, aniž by jejich důchod byl krácen, budeme mít na přelomu roku. Měly by to být profese v kategorii čtyři, případně tři tam, kde jejich práce opravdu jednoznačně negativně dopadá na jejich fyzické a lidské zdraví. Tam, kde člověk pracuje ve vysokých teplotách, pod zemí, kde své zdraví nemůže chránit jinými ochrannými pomůckami,“ vysvětlil Marian Jurečka v rozhovoru.

Vycházet by se tedy mělo ze stávající kategorizace práce podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Při této kategorizaci se sledují podmínky na pracovišti a škodlivé vlivy na pracovníky.

Podstatné je, že v zákoně jsou přesně definované škodlivé vlivy, kvůli kterým hrozí poškození zdraví. A to například kvůli prachu, hluku, vibracím, teplu, chladu, zatěžování zraku, fyzické zátěži, chemikáliím a dalším rizikovým faktorům. Jde o objektivní ukazatele, které navíc zaměstnavatelé evidují a vše dozorují hygienici.

Pouze fyzická náročnost

Jaká kritéria škodlivosti budou nakonec zahrnuta a kterých profesí se bude úleva týkat, zatím není jasné. V minulosti už s podobným návrhem pracovala důchodová komise vedená ekonomkou Danuší Nerudovou, která spočítala, že ve 4. kategorii pracuje přibližně 13 000 lidí a ve 4. kategorii pak asi 416 000 lidí.

Ministr Jurečka naznačil, že ze 4. kategorie budou zřejmě zařazeny všechny profese. Mohlo by tedy jít například o následující profese:

  • Obsluha důlních zařízení (včetně horníků)
  • Svářeči, řezači plamenem a páječi
  • Modeláři, formíři, jádraři a slévači ve slévárnách
  • Brusiči, leštiči a ostřiči nástrojů a kovů
  • Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů)
  • Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb
  • Obsluha zařízení na zpracování kovů
  • Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě
  • Ostatní řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby
  • Kováři

Pokud jde o 3. kategorii, tam zatím nelze usuzovat, kterých profesí se to bude týkat. Podle dřívějších prohlášení by se ale mohlo jednat zejména o práci v takových podmínkách, kdy škodlivé vlivy na zdraví nelze eliminovat ani s pomocí ochranných pomůcek.

Jisté je, že u profesí nebude nijak zohledňována psychická náročnost. To znamená, že psychicky náročná povolání, jako jsou třeba chirurgové, zdravotní sestry, učitelé, piloti nebo třeba dispečeři v jaderných elektrárnách, nebudou mít žádné snížení důchodového věku.

„Budou to opravdu fyzicky náročné profese. Neumím si představit, jak bychom stanovili psychicky náročné profese. Tam se také propisuje to, že každý máme jinou míru odolnosti. V tento okamžik nemám ambici se do této oblasti pouštět,“ konstatoval ministr Jurečka. Nevyloučil, že v budoucnu by se mohlo jednat i o dalších parametrech náročnosti, ale pouze pokud na to bude čas.

Foto: Úřad vlády ČR

Do důchodu bez nemilých překvapení

349  včetně DPH

Koupit

Více k tématu