Prezident Pavel svolá schůzku politiků k důchodové reformě a bude mediátor

Důchodová reforma bude tématem společné schůzky vládní koalice a opozice, kterou plánuje svolat prezident Petr Pavel. Cílem jednání má být nalezení kompromisu v tom, jak se důchody změní.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel.

Prezident Petr Pavel zatím do debaty o plánované důchodové reformě vstoupil jen omezeně, a to když si na osobních schůzkách vyslechl názory a představy premiéra Petra Fialy a ministra Mariana Jurečky. To však bylo na začátku května a ještě před oficiálním představením návrhu reformy. Od té doby se do jednání nezapojil.

Nyní oznámil, že plánuje vést pravidelné schůzky se zástupci vládní koalice a opozičních hnutí. „Svolám první schůzku s cílem nastavit pravidelná setkávání se zástupci koalice a opozice ohledně podoby důchodové reformy,“ uvedl prezident v informační brožuře, kterou vydal k příležitosti svých prvních 100 dnů ve funkci.

Původně měl Petr Pavel v plánu svolat schůzku ještě v průběhu prvních 100 dnů, ale nakonec to podle něj nebylo časově vhodné. „Společná schůzka obou stran se zatím neuskutečnila, protože prioritou vlády je v tuto chvíli konsolidační balíček, důchodová reforma se tedy bude blíže projednávat až později, termín schůzky tedy zatím známý není,“ uvedla pro České důchody tisková mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Pavel vyslechne argumenty

Zatím to nevypadá, že by prezident v rámci plánovaného jednání prosazoval i své vlastní priority či změny. Chce spíše dosáhnout toho, aby se vláda s opozicí dohodla.

„Cílem společné schůzky vlády a opozice k důchodové reformě má být hledání shody na její podobě napříč politickým spektrem, pan prezident má působit jako mediátor mezi oběma stranami, chce si také vyslechnout jejich pohled a argumenty,“ vysvětlila Řeháková prezidentovy plány.

Ministr Marian Jurečka už o reformě jednal se zástupci opozice, ale žádných konkrétních pokroků nebylo dosaženo. Marian Jurečka i Alena Schillerová z hnutí ANO proto shodně řekli, že by uvítali, kdyby se prezident Pavel do debaty o reformě aktivněji zapojil. „Uvítala bych, kdyby i pan prezident a jeho expertní tým dali stanovisko k nápadům, které pan ministr Jurečka prezentuje,“ uvedla Schillerová v rozhovoru pro České důchody.

Jasněji bude na podzim

Velký komentář k aktuálnímu dílčímu návrhu důchodové reformy Petr Pavel zatím neplánuje a odmítl komentovat také dosavadní průběh jednání mezi politiky. Vyjádření k samotné podobě reformy plánuje až poté, co bude k dispozici finální podoba návrhu.

V současné době ještě konkrétní legislativní návrh reformy není napsaný, vláda pouze představila základní vize, co by se mělo změnit. Nyní by měla proběhnout diskuse a následně úředníci Ministerstva práce a sociálních věcí sepíšou kompletní návrh a pošlou ho do legislativního procesu.

Ministr Marian Jurečka v této souvislosti uvedl, že vláda by finální návrh měla projednávat v průběhu podzimu. Na základě toho lze očekávat, že hlavní jednání v Poslanecké sněmovně by mohlo probíhat na konci letošního roku nebo na začátku roku 2024 a první změny by měly začít platit od roku 2025.

Ještě předtím se očekává, že vládní poslanci prosadí a schválí dílčí důchodové změny, které zpřísní podmínky pro přiznávání předčasných důchodů a omezí budoucí valorizace. Ty mají podle dosavadního plánu začít platit už během letošního podzimu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu