Prezident Pavel bez výhrad podpořil návrh velké důchodové reformy

Prezident Petr Pavel oficiálně podpořil legislativní návrh důchodové reformy, kterou plánuje prosadit vláda. Nemá žádné připomínky, a pokud bude vše schváleno ve stávajícím znění, dá se očekávat, že zákon bez váhání podepíše.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel při jednání.

Minulý týden skončilo meziresortní připomínkové řízení k návrhu důchodové reformy, kterou představilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jedním z připomínkových míst byla také Kancelář prezidenta republiky, která kompletní znění reformy bez jediné výhrady podpořila.

„Sděluji, že k materiálu „Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších přepisů, a další související zákony“ nemá Kancelář prezidenta republiky připomínky,“ napsala stručně prezidentova kancléřka Jana Vohralíková.

Jde o významný signál ze strany prezidenta Petra Pavla, který opakovaně řekl, že se chce v jednání o důchodové reformě angažovat. V plánu měl například moderovat debatu mezi vládou a opozicí a už v červnu avizoval, že k tomu svolá první schůzku. Cílem má být nastavení a zahájení pravidelných setkávání ohledně podoby důchodové reformy.

Zatím ale žádná společná schůzka neproběhla a není jasné, zda je stále v plánu. Prezident Pavel se pouze separátně setkal s ministrem Marianem Jurečkou, který mu reformu představil, a následně měl schůzku se zástupci stínové vlády hnutí ANO.

Jednání s politiky i svůj názor na reformu ale prezident odmítl jakkoliv komentovat. „K důchodové reformě se prezident Pavel v této fázi nevyjádří, ale bude nadále diskutovat a konzultovat navrhovaná opatření napříč politickým spektrem a s odborníky,“ uvedla už dříve pro České důchody Eva Hromádková z odboru komunikace prezidenta.

Ministr Jurečka představil finální návrh důchodové reformy

Jurečka s připomínkami počítal

Ministr Marian Jurečka po setkání s prezidentem uvedl, že od něj počítá s určitými připomínkami. „Byly zmíněny některé konkrétní podněty, ale mně nepřísluší, abych v tomto okamžiku předjímal, co bude vyjádřeno ze strany Kanceláře prezidenta republiky v rámci připomínkového řízení,“ uvedl Jurečka. Nakonec ale prezident Pavel žádné připomínky nevznesl a znění reformy zcela podpořil.

V uplynulém roce řešil Petr Pavel dvě novely zákona o důchodovém pojištění. V prvním případě šlo o jednorázové snížení červnové valorizace a v druhém případě pak o zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a úpravy valorizačních mechanismů.

U obou novel prezident vyjádřil pochybnosti a intenzivně zvažoval případné veto, nakonec ale oba zákony podepsal. Hnutí ANO následně obě novely napadlo u Ústavního soudu, jednání o první stížnosti na snížení valorizace proběhne v lednu 2024.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu