Důchodová reforma je pro Petra Pavla důležitá: Už má představu o podobě, řeší i výpočet důchodu

Prezident Petr Pavel má ambici vstupovat do jednání o důchodové reformě a je to pro něj důležité téma. Informoval o tom Tomáš Lebeda, ředitel odboru vnitřní politiky na Hradě. Důvodem je to, že změny důchodů mají trvalejší charakter a přesahují jedno volební období. Zároveň má již prezident utvořenou jasnější představu o tom, jak by se měly důchody změnit.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Prezident Petr Pavel ve Sněmovně.

Jednání o důchodové reformě je jednou z hlavních priorit, které se chce prezident Petr Pavel v následujících měsících věnovat. Poté, co byl představen finální návrh reformy, se již prezident setkal s ministrem Marianem Jurečkou i se zástupci hnutí ANO a probíral s nimi podobu změn. A v těchto jednáních by chtěl pokračovat, řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Tomáš Lebeda, který v prezidentově kanceláři vede vnitropolitický odbor.

„Prioritou pana prezidenta je pokusit se moderovat elementární shodu mezi vládou a opozicí na těch úplně nejdůležitějších parametrech důchodové reformy, protože to je věc, která skutečně velmi přesahuje jedno volební období,“ uvedl Tomáš Lebeda v rozhovoru.

Podle něj jsou důchody pro prezidenta důležité kvůli tomu, že jejich změny mají přesah více než jednoho volebního období, a proto by vláda a opozice měly najít shodu. „Pokud bychom pokračovali v tom, že jedna vláda přijme nějaké zásadní změny, ať už jim budeme říkat reforma nebo významné parametrické změny, to není nejpodstatnější, ale přijme nějaké zásadní úpravy systému, a následující vláda řekne, že je všechno špatně, vezme to zpátky, tak nejenom, že se systém stává neprediktibilním, ale zároveň je samozřejmě velmi nestabilní a nepřinese to kýžené řešení,“ vysvětlil Lebeda.

Další kroky bez komentáře

Není to poprvé, co prezident nebo jeho tým vyjádřil ambici do debaty o reformě vstupovat nebo ji přímo moderovat. Například v informační brožuře, kterou v červnu vydal k příležitosti svých prvních 100 dnů ve funkci, avizoval, že svolá první schůzku mezi vládou a opozicí. Cílem by mělo být nastavení a zahájení pravidelných setkávání ohledně podobě důchodové reformy.

Zatím ale žádná společná schůzka neproběhla a není jasné, zda je stále v plánu. Lebeda ve zmíněném rozhovoru řekl, že scénáře o jednání si prezident zatím nechává pro sebe, a podrobnější informace prezident neposkytl ani na dotaz portálu České důchody. „K důchodové reformě se prezident Pavel v této fázi nevyjádří, ale bude nadále diskutovat a konzultovat navrhovaná opatření napříč politickým spektrem a s odborníky,“ uvedla pro České důchody Eva Hromádková z odboru komunikace prezidenta.

Důležité je, že si již Petr Pavel utřídil priority a má představu o tom, jak by reforma důchodového systému měla vypadat. „Pan prezident má poměrně jasnou představu, tu mu pomáhají formovat i jeho ekonomičtí poradci. A má také představu, co je jádro, kde je žádoucí, aby shoda byla dlouhodobá, a co jsou menší parametrické změny, kde pokud v čase dojde k nějakým změnám, tak to nebude tolik na škodu věci,“ konstatoval Tomáš Lebeda a upřesnil, že důležitou komponentou je pro prezidenta zejména důchodový věk. „Věk je nepochybně důležitá komponenta, ale třeba způsob výpočtu a způsob toho, jakým by to mělo být vypraveno, je věc k diskusi,“ dodal.

Prezident Pavel popsal své důchodové vize: Musíme připustit větší odpovědnost sami za sebe

Otázka možného veta

O dohodu bude prezident usilovat, zároveň ale na ní nechce trvat. Tomáš Lebeda také nastínil, že v případě, kdy k dohodě nedoje a zákon projde Parlamentem, tak ho prezident zřejmě nebude vetovat. „Nedomnívám se, že by měl vetovat legislativu, o které třeba by byl přesvědčen, že je věcně správná, ale jen proto, že nenašla širší podporu,“ uzavřel ředitel vnitropolitického odboru Lebeda.

Prezident doposud do debaty o změnách důchodů vstupoval spíše omezeně a prakticky až poté, co skončilo projednávání nové legislativy v Poslanecké sněmovně a Senátu. Týkalo se to jednorázového snížení červnové mimořádné valorizace i novely zákona, která zpřísnila předčasné důchody. V obou případech prezident vyjádřil pochybnosti o provedení změn a následně zákony podepsal. Nyní oba zákony řeší Ústavní soud, a to na základě stížností, které podalo hnutí ANO.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu