Prezident Pavel popsal své důchodové vize: Musíme připustit větší odpovědnost sami za sebe

Neměli bychom se vydávat cestou nejsociálnějších států v Evropě a v oblasti důchodů bychom měli připustit větší individuální odpovědnost. Je o tom přesvědčen prezident Petr Pavel, který o svých představách ve změnách důchodů hovořil ve svém podcastu Podhradí.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel.

Petr Pavel si myslí, že je nutné udělat změny důchodového systému, aby byl dostatek peněz i na budoucí důchody pro dnešní mladší generace. Hovořil o tom v druhém díle svého prezidentského podcastu Podhradí.

„Bylo by asi nefér, abychom říkali mladým lidem: ničeho se nebojte, budoucnost bude skvělá, bez mráčku. Vždycky budou problémy a vždycky bude s čím se prát. A pokud si člověk zvykne, že všechno přichází automaticky, tak bude vždycky zklamán. Ale na druhou stranu bych rozhodně nechtěl mladou generaci strašit tím, že na jejich důchody vůbec nebude. Ono by na ně nebylo, kdybychom teď nic nedělali,“ uvedl prezident Pavel.

Podpořil tak současné snahy vlády Petra Fialy parametricky upravovat důchodový systém. „Jak je vidět, tak i tato vláda, ale i opozice, hovoří o tom, že musíme konat. Takže jsou si vědomi závažnosti problému. A pokud se nám podaří minimálně ty parametrické změny dovést do stavu, kdy budeme schopni přiblížit se k vyrovnanému důchodovému účtu, pak bude i na budoucí důchody,“ konstatoval prezident.

Podle něj budoucí důchody ovlivní řada faktorů, ať už jde o vývoj demografie, výkon ekonomiky, zdraví populace nebo délku dožití. Zároveň řekl, že se neobejdeme bez toho, že si budou lidé na důchod spořit více peněz, než tomu bylo u předchozích generací.

Samostatnost musí růst

„Já si myslím, že nechceme-li jít cestou, kterou jdou ty nejsociálnější státy v Evropě, jako jsou skandinávské státy, to znamená cestou opravdu vysokého zdanění, pak musíme připustit, že samostatnost a větší odpovědnost sami za sebe jednotlivých občanů prostě musí růst. A k tomu samozřejmě je musíme vést od mládí,“ vysvětlil Petr Pavel.

Pokud jsou lidé schopni si v aktivním věku odkládat peníze stranou, měli by podle prezidenta myslet na budoucnost. „Tak, aby to všechno nespotřebovali na svůj komfort, ale aby taky mysleli na budoucnost. Nejenom tím, že si budou ukládat peníze, ať už do slamníku, nebo do banky, ale možná i v rámci finanční gramotnosti a vzdělávání více pracovat s možností investovat,“ doplnil s tím, že v západní Evropě i v USA je to běžné.

Konkrétnější představy o důchodové reformě prezident Petr Pavel v podcastu neuvedl. Redakce portálu České důchody opakovaně žádala prezidenta o rozhovor, aby mohl popsat své priority v oblasti důchodů nebo plány, jak se zapojí do debaty o důchodové reformě. Z časových důvodů ale odmítl.

Prezident Petr Pavel o podpisu důchodové novely: Nebyl jsem liknavý

Zapojení do jednání o reformě

Prezident Pavel se již dříve seznámil s návrhem důchodové reformy, jejíž finální podobu plánuje ministr Marian Jurečka představit v průběhu září. Konstatoval, že ho považuje za promyšlený a také avizoval, že se bude aktivně účastnit politické debaty.

V červnu ve své brožuře k příležitosti svých prvních 100 dnů ve funkci uvedl, že plánuje o reformě vést politická jednání: „Svolám první schůzku s cílem nastavit pravidelná setkávání se zástupci koalice a opozice ohledně podoby důchodové reformy.“ Zda už se taková schůzka připravuje a kdy by případně měla proběhnout, zatím není jasné.

Pohled prezidenta v debatě bude politicky i odborně důležitý. Jeho poradcem pro oblast důchodů je totiž ekonom Vladimír Bezděk, který je expertem na problematiku důchodů a v minulosti byl předsedou důchodové komise pro přípravu reformy.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu