Premiér Fiala: Hrozí stamiliardové deficity důchodového systému, odvracíme náraz do zdi

Musí existovat mezigenerační solidarita a nelze se soustředit pouze na valorizace důchodů. Je o tom přesvědčen premiér Petr Fiala, který při poslaneckých interpelacích zdůvodňoval důchodové změny, ke kterým vláda v uplynulých měsících přistoupila.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Premiér Petr Fiala při čtvrtečním jednání Poslanecké sněmovny popsal své vnímání důchodových změn, na kterých vláda pod jeho vedením pracuje. Podle něj je důležité tyto změny dělat, aby bylo možné zajistit důchody i pro budoucí seniory.

„Pokud máme zaplatit všechny ty náklady, které jsou spojeny s požadavky na důchodový systém, tak musíme udělat potřebné změny a potřebné reformy tak, abychom financování důchodového systému udrželi pro ty, kteří jsou dnes už v seniorském věku, ale abychom také zajistili důstojné penze pro ty, kteří teprve do seniorského věku přijdou,“ řekl Petr Fiala.

Reagoval tím na dotazy poslance Jana Síly, kterého při interpelacích zajímalo, proč vláda snížila valorizace důchodů a zároveň ponechala v plné výši valorizaci v rámci církevních restitucí.

„Musí existovat mezigenerační solidarita, že zase nelze jenom úplně se soustředit na valorizace důchodů a zapomenout na jiné sociální skupiny, jako jsou třeba rodiče s dětmi,“ pokračoval premiér Fiala a připomněl, že důchody v poslední době výrazně rostly, a to i relativně vůči pracujícím lidem.

Systém by nebyl udržitelný

Premiér poukázal na to, že v červnu 2023 se při mimořádné valorizaci zvýšil průměrný důchod o 750 korun a poprvé překročil 20 tisíc korun. Za dobu jeho vlády důchody narostly průměrně o 5 240 korun a průměrný důchod dosáhl na úroveň 50 procent měsíční hrubé mzdy, což tady v posledních 15 letech nebylo.

„K tomu přispěla i trojitá valorizace důchodů v minulém roce a nejvyšší růst důchodů vedl ke schodku důchodového systému pojištění ve výši 17 miliard korun, což je zase ta druhá stránka té věci, na kterou musíme také myslet. A když říkám 17 miliard, tak kdybychom neudělali nic, tak bychom se už ve 40. letech dostali ke stamiliardovým deficitům důchodového systému. To by nikdo nemohl a nedokázal zaplatit a celý ten systém by nebyl udržitelný. A to jako zodpovědná vláda nechceme,“ konstatoval Petr Fiala.

„Tím, co děláme, i tou novelou, odvracíme v podstatě náraz do zdi. Je za pět minut dvanáct a to vám potvrdí všichni ekonomové, všichni významní ekonomové, kteří se touto věcí zabývají. My o penzijní reformě nemluvíme, jak to bylo v minulosti zvykem, my ji děláme. A to je důležité,“ dodal premiér.

Změny valorizací u církevních restitucí Petr Fiala odmítl. Podle něj církevní restituce řeší finanční vztahy mezi státem a církvemi a postupně je díky tomu stát přestává financovat. „Do tohoto jsme nijak nezasahovali a za mě musím říct, že je dobře, že ta věc byla jednou provždy vyřešena a vyjasněna,“ uzavřel Fiala.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu