Nejvíce lidí pobírá starobní důchod ve výši 18 až 26 tisíc korun

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo aktuální grafický přehled o výši vyplácených důchodů v Česku. Jde již o čísla, která zahrnují červnovou mimořádnou valorizaci. Ministr Marian Jurečka zároveň odmítl opoziční kritiku, že by vláda důchodce okrádala.

Foto: Adobe Stock
Manželé v důchodu. (ilustrační foto)

Poslední přesná čísla o počtech vyplácených důchodů v jednotlivých hladinách jsou z konce roku 2022. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zatím oficiálně nezveřejnila novější statistiky, přestože od té doby proběhly už dvě valorizace důchodů.

Částečný přehled nyní zveřejnilo alespoň Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejde o přesné hladiny, jaké zveřejňuje ČSSZ, ale o vizuálně přehledný graf, který zobrazuje rozložení pobíraných starobních důchodů.

Vyplývá z něj, že nejvíce lidí pobírá důchod mezi 21 až 22 tisíci korunami, celkem jich je zhruba 270 tisíc. A když se sečtou hladiny důchodů 20 až 22 tisíc korun, jde už o více než 750 tisíc lidí. Podstatné je, že přibližně polovina všech důchodců je podle grafu nad částkou 20 tisíc korun.

Výše vyplácených důchodů dle MPSV.Foto: MPSV

„V červnu průměrný důchodce dostal o 750 korun více a průměrný důchod poprvé překročil 20 tisíc korun. Zároveň platí, že většina příjemců nyní pobírá penzi ve výši zhruba mezi 18 a 26 tisíci. Takových důchodců je 70 %. Není tedy pravda, co slyšíme od opozice, že důchodce okrádáme. Za naší vlády důchody narostly průměrně o 5 240 korun,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

Zajímavý je i detail na konci grafu, který zobrazuje významný počet důchodců pobírajících více než 38 tisíc korun. To by znamenalo více než 16 tisíc důchodců, tedy nárůst zhruba na trojnásobek během šesti měsíců.

Podle informací ministerstva z ledna 2023 ministerstva je momentálně nejvyšší vyplácený důchod ve výši 241 725 korun. Pokud je stále vyplácen, tak daný důchodce nebo důchodkyně po červnové valorizaci dostává 247 592 korun. Podrobně je to popsáno v tomto článku.

Další navýšení čeká všechny důchodce v lednu 2024, kdy se při valorizaci plošně zvýší základní výměra o 360 korun. Průměrný důchod bude činit 20 693 korun.

Foto: Adobe Stock (hlavní), MPSV (graf)

Více k tématu