Vláda schválila nařízení o valorizaci a výpočtech důchodů v roce 2024

Všechny důchody v lednu 2024 porostou o 360 korun. Vláda nyní schválila nařízení, které stanovuje pravidla pro valorizaci i výpočty nových důchodů přiznaných v roce 2024. Nově nařízení obsahuje také pasáž o výchovném, které se tentokrát výjimečně nezvýší.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

V tuto chvíli jsou již definitivně stanovena pravidla pro valorizaci starobních, invalidních, sirotčích, vdovských i vdoveckých důchodů. Základní výměra se zvýší o 360 korun a v roce 2024 bude činit 4 400 korun, což už dříve avizoval ministr Marian Jurečka.

Valorizace bude probíhat stejně jako v minulých letech, nebude nutné o ni žádat a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ji provede automaticky. Důchodci dostanou také tradiční valorizační oznámení s podrobnými informacemi do schránky.

Součástí lednové valorizace bude také jednorázový doplatek za část měsíce před výplatou. Jde o poměrnou část valorizace od 1. ledna do dne, který předchází výplatnímu dni důchodu. Důchodci tak v lednu dostanou zpravidla desítky korun navíc, a to podle výplatního dne.

Abyste si mohli spočítat, kolik peněz dostanete, připravili jsme pro vás kalkulačku valorizace 2024. Zadejte do ní vaši aktuální výši důchodu (po červnové mimořádné valorizaci) a dozvíte se, kolik peněz dostanete v lednu 2024 a poté v dalších měsících.

KALKULAČKA – Valorizace důchodu 2024 a doplatek

Vládní nařízení poprvé obsahuje také část, která stanovuje novou výši výchovného, která se má vždy v lednu zvyšovat. Při valorizaci 2024 ovšem výjimečně k navýšení nedojde a částka výchovného zůstane stejná, tedy 500 korun. Důvody jsme podrobně vysvětlili v tomto článku.

Výpočty důchodů v roce 2024

Součástí nařízení jsou také pravidla pro výpočet nových důchodů v roce 2024. Konkrétně jde o stanovení všeobecného vyměřovacího základu, redukčních hranic a přepočítacích koeficientů. Od této chvíle je tak možné již přesně spočítat, jak vysoký by byl důchod s datem přiznání v roce 2024. Nařízení je možné najít v legislativním portálu.

Vzhledem k tomu, že prezident Petr Pavel již podepsal důchodovou novelu, která mění pravidla pro předčasné důchody, je možné již udělat přesné srovnání výše důchodů u lidí, kteří momentálně přemýšlejí o předčasném důchodu.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí se lidem, kteří získají nárok na řádný důchod v roce 2024, nevyplatí žádat o předčasný důchod v roce 2023. A to ani s takzvanou výpočtovou zamítačkou. Neplatí tak výhoda, která byla typická v roce 2022, uvedlo ministerstvo.

Pokud si nejste jisti, zda je pro vás předčasný důchod výhodný, případně přemýšlíte, kdy byste si měli podat žádost o důchod, můžete se obrátit v rámci bezplatné konzultace na ČSSZ. Úředníci jsou ale momentálně kvůli vysokému zájmu o předčasné důchody velmi vytížení, proto případně můžete zvážit i komerční služby pro výpočty důchodů.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu