Ministerstvo popsalo nevýhodnost předčasných důchodů: Může to být zklamání

Dřívější odchod do důchodu není vždy výhodný a může být ve výsledku velkým zklamáním, a to hlavně z finančního hlediska. Informovalo o tom Ministerstvo práce a sociálních věcí, které také porovnalo výši důchodu přiznaného ještě letos a v roce 2024.

Foto: České důchody
Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Část budoucích důchodců se momentálně rozhoduje, zda si mají požádat o předčasný důchod už v roce 2023, nebo počkat až na příští rok. Motivací k těmto úvahám je nejen mimořádná valorizace z června, ale také zpřísnění podmínek předčasných důchodů, které začne platit od 1. října.

V roce 2022 byly předčasné důchody finančně výhodnější než řádné důchody přiznané o rok později. Letos se ale tato situace neopakuje a žádost o důchod se vyplatí odložit. Upozornilo na to Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a zájemcům vzkázalo, že důchody přiznané v roce 2024 budou vyšší. „Pokud člověk plánuje odejít do důchodu v roce 2024, je vždy finančně výhodnější požádat si o důchod až v roce 2024,“ uvedlo ministerstvo.

„Odchod do předčasného důchodu má svá jasná pravidla. Ta se od října budou měnit. Důležité však je, že dřívější důchod není výhodný ani dnes. Co se může zdát z určitého úhlu pohledu jako velmi lákavé, může být ve výsledku velkým zklamáním. A to nejen z hlediska financí,“ uvedlo ministerstvo.

„Podívejme se na hlavní rozdíly ve výši důchodů. Důchody přiznané ještě letos budou valorizovány červnovou mimořádnou valorizací v průměru o 4 %. Důchody přiznané až v roce 2024 totiž budou znatelně vyšší, než důchody z roku 2023. Podle aktuálního odhadu to bude zhruba o 9 %. Navíc v lednu 2024 bude valorizována jen základní výměra pro důchody z roku 2023. To ve výsledku znamená opět méně peněz,“ upřesnilo MPSV.

Vyšší důchod i spokojenost

Resort dále uvedl, že pokud je člověk zdravý a zůstane v práci déle, bude jeho důchod vyšší. Nemusí jít přitom o plný pracovní úvazek, ale také úvazek zkrácený, který může být výhodný pro zaměstnance i zaměstnavatele. Od února 2023 totiž pro lidi nad 55 let pracující na zkrácený úvazek platí sleva na sociální pojištění.

Podle ministerstva také nelze přemýšlet pouze o finanční stránce. „Příklady z praxe ukazují, že člověk, který zůstává v pracovním kolektivu nebo se dál dle svých možností věnuje práci, je ve výsledku aktivnější a tím i spokojenější. Zkušenosti navíc oceňují i zaměstnavatelé,“ konstatoval úřad.

Srovnání výše řádného a předčasného důchodu.Foto: MPSV

MPSV také připravilo příklady porovnání předčasných a řádných starobních důchodů:

Jestliže člověk odejde do předčasného důchodu přibližně 1,5 roku před dosažením důchodového věku, může být jeho důchod v závislosti na výši předchozích příjmů jen 17 967 Kč. Oproti tomu, když je dodržen důchodový věk a člověk požádá až na konci roku 2024, tak při stejném osobním vyměřovacím základu získá důchod 20 187 Kč. Přitom rozdíl, zda svou žádost podá před změnou pravidel do 30. září nebo až poté, je naprosto minimální.

Pokud bychom předpokládali vyšší osobní vyměřovací základ, tedy zjednodušeně řečeno průměrný měsíční výdělek vztažený k dnešním cenám, například 64 tisíc, činil by předčasný důchod 23 073 Kč. Oproti tomu, když je dodržen důchodový věk a člověk požádá až na konci roku 2024, bude jeho důchod 26 311 Kč.

Foto: České důchody/David Budai (hlavní), MPSV (graf)

Více k tématu