Do předčasného důchodu může zamířit až 10 tisíc lidí navíc, Jurečka čeká nápor na úředníky

Posun účinnosti u zpřísnění předčasných důchodů na začátek října může znamenat další zvýšení počtu žádostí. Podle ministra Mariana Jurečky může jít až o 10 tisíc lidí, kteří během září neztratí nárok na předčasný důchod, jak původně vláda zamýšlela.

Foto: Adobe Stock
Manželé se těší na důchod. (ilustrační foto)

Prezident Petr Pavel podepsal zákon zpřísňující předčasné důchody až v září. Účinnost opatření tak začne až od 1. října, takže část lidí neztratí nárok na předčasný důchod a budou moci o něj požádat.

Celkem by podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) mohlo jít až o 10 tisíc lidí. Pokud by se všichni tito lidé rozhodli odejít dříve do důchodu, mohlo by to mít dopady na státní rozpočet 3 až 4 miliardy korun. Nejen kvůli tomu, že by lidé začali pobírat starobní důchod, ale zároveň by skončili v práci a přestali odvádět sociální pojištění.

„My za poslední týdny vnímáme, že narostl počet žádostí o předčasné důchody. Tedy že si lidé už podali žádost a také registrujeme nárůst žádostí, kdy si lidé přes webové rozhraní a formulář rezervují termín pro následnou konzultaci, případně pro podání žádosti,“ uvedl ministr Marian Jurečka na úterní tiskové konferenci.

Ministr Jurečka zároveň očekává, že Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) bude pod náporem žadatelů o předčasný důchod. „Uděláme maximum pro to, abychom lidi odbavili co nejrychleji. To, že nám teď vzroste počet žadatelů a budeme si minimálně příští dva měsíce, jak se říká, sahat na dno personálních kapacit ČSSZ, je evidentní,“ konstatoval Jurečka.

Někteří možná změní názor

„Co konkrétně se rozhodnou lidé udělat, to uvidíme v příštích týdnech,“ řekl Jurečka s tím, že část lidí, kteří si podali žádost o předčasný důchod, se nakonec může rozhodnout, že ho nechtějí. „V okamžiku té skutečné výměry se mohou rozhodnout ho přijmout, nebo ne. A já si myslím, že mnoho lidí, kteří budou využívat především prostor čtvrtého a pátého roku, kterým se teď prodloužila lhůta o jeden měsíc, se můžou ve finále rozhodnout, že je pro ně důchod tak nízký – to snížení bude trvale až o 30 procent – a rozhodnou se nakonec neudělat ten konkrétní krok a do důchodu nakonec neodejdou,“ vysvětlil Jurečka.

Účinnost důchodové novely začíná od 1. října a od stejné chvíle dojde k výraznému zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Zkrátí se maximální doba předčasnosti na 3 roky, zvýší se krácení za předčasnost a dojde k pozastavení valorizace procentní výměry důchodu až do dosažení řádného důchodového věku.

Předčasné důchody přiznané v rozmezí 1. října až 31. prosince 2023 také přijdou o nárok na červnovou mimořádnou valorizaci. Více o tom píšeme v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu