Prezident Petr Pavel o podpisu důchodové novely: Nebyl jsem liknavý

Prezident Petr Pavel si nemyslí, že by při úvahách o podpisu důchodové novely zbytečně váhal nebo byl liknavý. Naopak je přesvědčen, že problematický byl spíše přístup vlády, která nerespektovala ústavní lhůty a dopředu nesprávně avizovala, že účinnost zákona bude od září. „Já jsem se snažil opravdu ten proces maximálně zkrátit,“ řekl Pavel ve svém prezidentském podcastu.

Foto: Profimedia
Prezident Petr Pavel.

Podpis důchodové novely, která zpřísňuje předčasné důchody a mění pravidla pro budoucí valorizace, byl zcela v pořádku a jakékoliv pochybnosti jsou neopodstatněné. Vyplývá to z aktuálního vyjádření prezidenta Petra Pavla, který odmítl určitý tlak vlády, aby zákon podepsal co nejdříve.

„Je třeba říct, že tady bylo zřejmě očekávání vyvolané na jedné straně možná vládou, protože dopředu stanovila, že datum účinnosti této novely by mělo být 1. 9. A přitom zákon byl doručen ze Senátu 24. srpna. Přičemž ústava dává prezidentovi na posouzení zákona 15 dní,“ konstatoval Pavel v aktuálním vydání svého podcastu Podhradí.

Prezident uvedl, že k rozhodnutí dospěl ještě před polovinou tohoto období. „Rozhodně mě asi těžko někdo může obviňovat z liknavosti nebo z nějakého váhání. Na tak složité věci je určitě důležité nejenom si řádně ten návrh přečíst a podívat se i na některé souvislosti, ale také se poradit s odborníky, podívat se trošku zpátky na genezi, aby člověk měl jistotu, že to, co schvaluje, opravdu dává smysl. A případně k tomu definoval nějaké výhrady,“ vysvětil s tím, že se snažil tento proces maximálně zkrátit.

K podpisu se prezident Pavel rozhodl i přesto, že má k zákonu výhrady, což také uvedl v prohlášení, které zveřejnil při samotném podpisu. Nelíbí se mu postup, který vláda zvolila u mimořádných valorizací, a kritizuje také skutečnost, že zpřísnění předčasných důchodů je velmi rychlé. Podrobně jsou výhrady popsány v tomto článku.

Fiala: Časový tlak byl nutný

Premiér Petr Fiala vyslal směrem k prezidentovi vzkaz, že časový tlak ze strany vlády byl oprávněný a ve veřejném zájmu. Zároveň řekl, že vláda postupovala odpovědně, protože chce zajistit dostatek financí pro současné i budoucí důchodce.

„Abychom tyto cíle naplnili, musíme dělat změny v důchodovém systému. Některé můžeme dělat s jistou časovou rezervou, to jsou ty dlouhodobé kroky, ale některé musíme dělat velmi rychle. Tam je časový tlak ve veřejném zájmu, protože když to neuděláme dostatečně rychle, tak to bude stát státní rozpočet miliardy korun. Proto jsme postupovali tak, jak jsme postupovali,“ řekl premiér Fiala.

Alena Schillerová o chystané ústavní stížnosti: Hotovo bude do konce října

Opoziční hnutí ANO považuje právě schválenou důchodovou novelu za problematickou a plánuje ji napadnout u Ústavního soudu. Jedním ze zásadních problémů je podle poslanců ANO skutečnost, že část z nich nemohla při projednávání novely vyjádřit svůj názor. Problematické je také to, že zpřísnění předčasných důchodů nastane velmi rychle.

„Na návrhu na zrušení tohoto zákona pracují naši legislativní a ústavní experti tak, aby byl podán k Ústavnímu soudu do konce října,“ uvedla pro České důchody poslankyně Alena Schillerová.

Foto: Michal Růžička/MAFRA/Profimedia

Více k tématu