Alena Schillerová o chystané ústavní stížnosti: Hotovo bude do konce října

Hnutí ANO definitivně potvrdilo, že právě schválenou důchodovou novelu napadne u Ústavního soudu. Poslankyně Alena Schillerová řekla, že problematický byl nejen samotný legislativní proces, ale zároveň bylo narušeno i legitimní očekávání části budoucích důchodců.

Foto: Se souhlasem A. Schillerové
Poslankyně Alena Schillerová.

Prezident Petr Pavel minulý týden podepsal novelu zákona o důchodovém pojištění, která zpřísňuje pravidla pro předčasné důchody a mění budoucí valorizace. Hnutí ANO se nyní rozhodlo, že na tuto novelu podá ústavní stížnost.

„Problém spatřujeme jak v procesu přijetí, kdy hlasování ve třetím čtení bylo stanoveno na pevný čas a významná část opozičních poslanců tak neměla příležitost se vyjádřit, tak v samotném obsahu, kde pokládáme za protiústavní zejména překotné odebrání českým pracujícím v předdůchodovém věku čas na postupnou přípravu jejich nové životní strategie,“ uvedla pro České důchody Alena Schillerová, poslankyně a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

„Na návrhu na zrušení tohoto zákona pracují naši legislativní a ústavní experti tak, aby byl podán k Ústavnímu soudu do konce října,“ konstatovala Schillerová.

S iniciativou podání ústavní stížnosti přišla právě Alena Schillerová a poprvé o tom hovořila už krátce po schválení návrhu zákona v Poslanecké sněmovně. Toto pondělí pak jednal poslanecký klub, na němž poslanci plán na podání stížnosti podpořili.

Část lidí ztratí nárok na důchod

Jedním ze zásadních problémů je skutečnost, že část z nich nemohla při projednávání novely vyjádřit svůj názor. Koaliční poslanci totiž při jednání prosadili pevný čas hlasování a oni se tak nedostali ke slovu.

Problematická je podle hnutí ANO také skutečnost, že zpřísnění předčasných důchodů nastane velmi rychle a část lidí se nemohla na situaci připravit. Někteří lidé, kteří nyní mají nárok na předčasný důchod, o něj dokonce ze dne na den přijdou, a to i v případě, že si již žádost o důchod podali. A to je podle poslanců ANO možné považovat za narušení legitimního očekávání budoucích důchodců.

Ústavní stížnost by měli připravit stejní právní experti, kteří připravili také tu předchozí stížnost, pomocí které poslanci ANO na jaře napadli jednorázové snížení červnové mimořádné valorizace důchodů. Tu již začal řešit Ústavní soud. O obsahu této stížnosti si můžete více přečíst v tomto článku.

Aleně Schillerové se zároveň nelíbí rozhodnutí prezidenta Petra Pavla, který nejprve důchodovou novelu zkritizoval, ale následně ji podepsal. „Co se týče kroků pana prezidenta, potvrdilo se, že jedinou politickou silou, která je skutečně připravena opravdu hájit práva důchodců, je hnutí ANO,“ uvedla poslankyně.

Foto: Se souhlasem Aleny Schillerové

Více k tématu