Prezident Pavel naznačil, že vzdává jednání o důchodové reformě

Rozdíly v nahlížení vlády a opozice na důchodovou reformu nebo konsolidaci veřejných financí jsou natolik výrazné, že by společné jednání pravděpodobně k ničemu nevedlo. Je o tom přesvědčen prezident Petr Pavel, který ještě v loňském roce plánoval svolání společné schůzky.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Prezident Petr Pavel ve Sněmovně.

Prezident Petr Pavel loni opakovaně řekl, že plánuje řešit problematiku důchodové reformy. Dokonce avizoval, že uspořádá první schůzku zástupců vlády a opozice k tomuto tématu. „Svolám první schůzku s cílem nastavit pravidelná setkávání se zástupci koalice a opozice ohledně podoby důchodové reformy,“ uvedl prezident v informační brožuře, kterou vydal k příležitosti svých prvních 100 dnů ve funkci.

Během druhé poloviny loňského roku ani v prvních týdnech roku 2024 se však žádná schůzka neuskutečnila. A to přesto, že ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už v listopadu představil legislativní návrh důchodové reformy. Prezident Pavel se pouze setkal samostatně s ministrem Jurečkou a také se zástupci hnutí ANO, ale společné jednání neinicioval.

Portál České důchody se dotázal prezidenta, zda má společnou schůzku stále v plánu, případně jaké jsou jeho další plány v souvislosti s důchodovou reformou, ale žádné odpovědi nedorazily. Prezidentův odbor komunikace neupřesnil ani to, jestli má Petr Pavel v plánu nějaké individuální schůzky k tématu důchodů.

Jednání by k ničemu nevedlo

Zatím to vypadá, že společné jednání s vládou a opozicí k reformě spíše nelze očekávat. Prezident Petr Pavel totiž v rozhovoru pro Český rozhlas konstatoval, že v pohledu na problematiku důchodů mají obě strany velmi rozdílné představy. Zmínil to v souvislosti s tím, že poslední společné jednání vlády a hnutí ANO proběhlo loni v létě před podpisem dohody o obranné spolupráci se Spojenými státy.

„Od té doby takové jednání neproběhlo, protože ty pozice ve vztahu právě třeba k vnitřní politice, ve vztahu k důchodové reformě, ke konsolidaci veřejných financí jsou natolik rozdílné, že by takové jednání zřejmě k ničemu nevedlo,“ uvedl Petr Pavel. A dodal, že další společné jednání by mohlo proběhnout nad odborným návrhem Národní ekonomické rady vlády (NERV), který obsahuje 37 bodů pro zlepšení ekonomické situace v zemi. Důchodového systému se ale tyto body v podstatě netýkají.

Prezident přesto stále doufá, že nějaká shoda nad tématem důchodů nastane. „Jsem přesvědčen o tom, že nějakého posunu můžeme, zvlášť u těch dlouhodobých témat, dosáhnout jenom tím, že se podaří mezi vládou a opozicí nalézt alespoň nějakou elementární shodu. Není totiž možné to, co se teď rýsuje na pozadí té strašně rozdělené politické scény, že každá vláda přijde s naprostou negací toho, co bylo předtím, a začne nastolovat vlastní přístupy, vlastní agendu,“ konstatoval Petr Pavel.

Plánované zvyšování důchodového věku: Princip přírůstků, účinnost a zlomový ročník 1966

Ocenil rozhodnutí Ústavního soudu

V rozhovoru prezident Petr Pavel rovněž ocenil zamítavé rozhodnutí Ústavního soudu o snížení mimořádné valorizace v červnu 2023. „Nepouštěl se do žádných politických argumentů a uznal, že přijetí této normy, i když bylo provázeno podezřením na porušení pravidel, bylo namístě,“ řekl prezident a zároveň zkritizoval reakce některých opozičních politiků, kteří zpochybňovali nezávislost Ústavního soudu.

Prezident se v souvislosti se snížením valorizace důchodů aktivně angažoval a vyjádřil pochybnosti, jestli byl krok vlády správný. Nakonec ale zákon na snížení valorizace podepsal a řekl, že situaci musí posoudit právě Ústavní soud. Toto téma nyní považuje za uzavřené.

Výrazné pochybnosti měl také u další loňské důchodové novely, která zpřísnila pravidla pro předčasné důchody, zpomalila budoucí valorizace důchodů a změnila i mechanismus mimořádných valorizací. V tomto ohledu s podpisem zákona velmi váhal, kritizoval okamžitou účinnost zákona bez přechodného období a upozornil na to, že nová podoba mimořádných valorizací je pro stát finančně nákladnější.

I tato novela je napadena ústavní stížností. Zda se v tomto ohledu hodlá prezident nějak angažovat nebo zda bude jeho úřad vstupovat jako účastník do řízení Ústavního soudu (podobně jako Poslanecká sněmovna nebo Senát), zatím není jasné. Ani na tyto dotazy zaslané portálem České důchody prezident neodpověděl.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu