Ministr Stanjura promluvil o změnách důchodů: Sociální pojištění by rád přejmenoval na daň

Ministr financí Zbyněk Stanjura popsal své vize týkající se důchodové reformy, kterou chce prosadit současná vláda. Podle něj není možné, aby se lidé spoléhali jen na státní důchod. Bude nutné si více spořit.

Foto: Profimedia
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Lidé by se ve stáří neměli spoléhat jen na státní důchod, ale část peněz si budou muset nastřádat během aktivního života. To je předpoklad, z něhož vychází ministr financí Zbyněk Stanjura. A bude na něm stavět i důchodová reforma, kterou slibuje současná vláda.

„Myšlenka budoucích důchodů je taková, že bude existovat zaručená, solidární část a pak část, na niž by si lidé měli střádat celý svůj aktivní život. Není prostě možné spoléhat se pouze na státní důchod. Už jen kvůli demografickému vývoji,“ uvedl Stanjura v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Důchod není pojistka

Nejsilnější ročníky podle něj začnou do důchodu odcházet kolem roku 2030, a kvůli tomu začne klesat počet těch, kteří do důchodového systému přispívají, a naopak poroste počet důchodců. Stát by proto měl přesvědčit hlavně mladší lidi, aby si na důchod spořili více peněz.

Ministr Stanjura také tvrdí, že nejdůležitější je změna přístupu lidí a změna vnímání důchodu jako takového. „Důchod není pojistka, jako když si lidé pojistí dům či auto, důchod není ani pojistná událost. Nám – všem politikům za těch 30 let – se nepovedlo lidem vysvětlit, v čem spočívá průběžný systém. Stále slyším: celý život odvádím vysoké odvody na důchod a teď mám málo. Ale průběžný systém znamená, že my svými platbami na sociální pojištění platíme důchody dnešním důchodcům,“ uvedl rázně v rozhovoru.

„Nesprávně říkáme sociální pojištění, ale ona je to ve skutečnosti daň. Rovná daň – všichni platí stejným procentem ze svých příjmů. Jsem pro, aby se sociální pojištění přejmenovalo na sociální daň,“ dodal Zbyněk Stanjura.

Ministr financí Stanjura odmítá zdanění důchodů, které navrhuje prezident Zeman

Změny pro lidi mladší 45 let

Uvedl také, že chystaná důchodová reforma se nebude týkat současných důchodců, ale lidí mladších 45 let. Lidé podle něj musí mít dostatek času, aby se důchodovým změnám přizpůsobili.

Co dalšího k plánům ministr řekl:

  • Lidí, kteří už jsou v důchodu, se změny týkat nebudou.
  • Mladší lidé budou mít k dispozici ekonomické nástroje, jak si přilepšit k důchodu. Jedním z nástrojů má být možnost odvádět jedno procento hrubé mzdy přímo na účet rodičů v důchodu.
  • Zvýšit by se měla podpora ze strany zaměstnavatelů. Na důchod by měli přispívat více než v současnosti, kdy je to řešeno příspěvkem na penzijní připojištění.
  • O podobě reformy je nutné diskutovat s opozicí a je nutná politická shoda, aby budoucí vláda reformu vzápětí nezrušila.

Přípravu důchodové reformy má na starost ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který chce její znění představit do konce roku 2023. Poté bude mít vláda na její prosazení dva roky. Jaké konkrétní změny se nyní připravují, už ministr Jurečka nastínil v nedávném rozsáhlém rozhovoru pro portál České důchody.

Kromě již zmíněného solidárního příspěvku na rodiče v důchodu chce Jurečka zvýšit minimální důchod na úroveň nejméně 10 500 korun, snížit počet minimálních let důchodového pojištění pro nárok na důchod (pravděpodobně na 25 let) a snížit důchodový věk pro pracovníky v náročných profesích. Opětovně by se také mladším ročníkům mělo počítat do důchodu studium.

Foto: Jakub Stadler/MAFRA/Profimedia

Více k tématu