Ministr financí Stanjura odmítá zdanění důchodů, které navrhuje prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman při projevu před poslanci opět navrhl, že by se měly zrušit daňové výjimky. To by znamenalo zdanění všech důchodů ve výši 15 %, což ale ministr financí Zbyněk Stanjura jednoznačně odmítl.

Foto: Profimedia
Prezident Miloš Zeman.

Miloš Zeman vystoupil v Poslanecké sněmovně v rámci diskuse ke schvalování rozpočtu pro rok 2022. Při svém projevu zopakoval návrh, který zmínil už ve svém tradičním vánočním poselství, tedy že by se v Česku měly plošně zrušit daňové výjimky.

Prezident kritizoval návrh rozpočtu, protože podle něj neruší v podstatě žádné daňové výjimky. „Téměř každá politická strana měla ve svém programu rušení daňových výjimek s různou měrou akcentu, nicméně neznám stranu, která by se tomuto tématu nevěnovala. Když se ovšem podíváte na realitu tohoto návrhu státního rozpočtu, tak on v podstatě žádné daňové výjimky neruší a já to pokládám za velkou chybu,“ řekl prezident Zeman před poslanci.

„Upozorňuji, že celkový rozsah daňových výjimek je 380 miliard korun. Opakuji ještě jednou – 380 miliard korun. Kdyby této Sněmovně a této vládě nechyběla politická odvaha, máte zde obratem ruky přebytkový rozpočet a splácíte dluhy,“ uvedl Miloš Zeman a dodal, že celkem existuje 172 daňových výjimek. Mezi ně patří i výjimka pro důchody.

Stanjura: Zdanění by byla chyba

Ministr financí Stanjura vystoupil hned po Zemanovi a přednesl stanovisko vlády k jeho návrhu. Jako první odmítl zrušení základní slevy na poplatníka, která snižuje daně všem občanům, tedy například i pracujícím důchodcům. Dále poté odmítl zrušení druhé nejvyšší daňové výjimky, kterou jsou dávky z důchodového pojištění.

„Druhá daňová výjimka, kterou nenavrhneme, neprosadíme, protože je správná, ne protože se bojíme našich voličů, je – v České republice se nedaní důchody. A je to dobře, a je to správně. Když se podíváte na návrh rozpočtu, je tam na ty penze včetně toho mimořádného zvýšení zhruba 570 miliard korun, krát 0,15, šup, šup, a máte 81 miliard v rozpočtu, kdybychom to zdanili. Neuděláme to, byla by to chyba, bylo by to špatné, každý penzista by přišel o 15 % svého důchodu. Chybný krok,“ konstatoval Zbyněk Stanjura.

Ministr dále odmítl, že by současná vláda chtěla zavádět platbu zdravotního pojištění pro důchodce. „My hájíme střední třídu a nebudeme jim takhle zásadním způsobem zvyšovat daně. A chráníme seniory a nebudeme jim danit důchody. A kdybych se chtěl vrátit k fake news, které o mně tvrdí nehoráznou lež, nebudeme zavádět ani zdravotní pojišťovny pro důchodce. Je to nehorázná lež, a ten, kdo to šíří, vědomě děsí naše seniory a měl by se stydět,“ dodal Stanjura.

Daní se pouze vysoké důchody

V současné době zákon stanovuje, že do výjimek patří i důchody, které svou výší v ročním součtu nepřesahují 36násobek minimální mzdy. V roce 2022 je minimální mzda stanovena na 16 200 korun, takže dani nepodléhají důchody v roční úhrnné výši 583 200 korun. Kdo má tedy měsíční důchod nižší než 48 600 korun, neplatí z něj daň z příjmu. Zrušení všech výjimek by tedy dopadlo na všechny důchody bez rozdílu.

Návrh prezidenta už po jeho vánočním poselství vyvolal u části důchodců negativní reakce. Případné zdanění důchodů by totiž mohlo nepříjemně ovlivnit jejich finanční situaci. Důchodci dokonce do redakce Českých důchodů psali, že návrh prezidenta Zemana se na důchody nevztahuje a že rozhodně důchody zdaňovat nechce. Jiní nevěřili, že by prezident Zeman opravdu navrhoval zdanit i nižší důchody, když se v minulosti důchodců spíše zastával.

Jak přesně Miloš Zeman nyní o zdanění důchodů přemýšlí, z jeho dosavadních vyjádření není úplně jasné. Portál České důchody proto opakovaně požádal prezidenta o vyjádření k jeho návrhu. Ptali jsme se na to, jestli neuvažoval například tom, že by výjimku pro důchody ponechal, případně zda by se snížení důchodů kompenzovalo jiným způsobem. Mluvčí Jiří Ovčáček nicméně na zaslané otázky ani po urgenci nereagoval.

V minulosti ovšem navrhoval zrušit i daňovou výjimku na důchody, jak uvádí tisková zpráva ze září 2019, ve které prezident Miloš Zeman publikoval seznam daňových úlev, které kritizuje. Hned na druhém řádku v tabulce je uvedena položka Osvobození dávek a služeb z důchodového pojištění a předpokládaná souhrnná částka za rok 2016 ve výši 59,9 miliard korun.

Tabulka zveřejněná Milošem Zemanem v tiskové zprávě.Foto: KPR

Právě důchodové dávky tvoří po základní slevě na poplatníka největší daňovou výjimku, tedy daňovou úlevu. Vzhledem k tomu, že od roku 2016 se důchody několikrát zvýšily, je v současné době celková částka daňové výjimky pro důchody vyšší. V již zmíněném projevu v Poslanecké sněmovně ministr Zbyněk Stanjura uvedl, že jde o 81 miliard korun.

Foto: PETR TOPIČ/MAFRA/Profimedia (hlavní), Kancelář prezidenta republiky (tabulka)

Více k tématu