Prezident Miloš Zeman navrhuje zdanit všechny důchody

Starobní i další důchody jsou dnes až na výjimky osvobozeny od daně z příjmu. Prezident Miloš Zeman nyní nové vládě radí, aby všechny daňové výjimky zrušila, což by pro mnoho důchodců znamenalo daňové odvody v řádech tisíců korun měsíčně.

Foto: Profimedia
Prezident Miloš Zeman.

Miloš Zeman je dlouhodobým odpůrcem takzvaných daňových výjimek, díky kterým se z některých příjmů nemusí odvádět daň z příjmu. Příslušný zákon o dani z příjmu stanovuje, že do výjimek patří i důchody, které svou výší v ročním součtu nepřesahují 36násobek minimální mzdy.

V roce 2022 je minimální mzda stanovena na 16 200 korun, takže dani nepodléhají důchody v roční úhrnné výši 583 200 korun. Kdo má tedy měsíční důchod nižší než 48 600 korun, neplatí z něj daň z příjmu, která je nyní stanovena na 15 procent. Lidé s vyšším důchodem podávají běžné daňové přiznání.

Plošné zrušení výjimek

Prezident Zeman ve svém tradičním vánočním poselství řekl, že daňové výjimky by se měly plošně zrušit. A současné vládě Petra Fialy, která aktuálně řeší podobu státního rozpočtu pro rok 2022, poradil, jak by mohla zastavit rychlé zadlužování Česka.

„Předkládám vám návrh, který jsem opakovaně vyjádřil při svých projevech k rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Tento návrh spočívá ve zrušení daňových výjimek. Kdyby došlo ke zrušení všech daňových výjimek, říkal jsem, že by to ušetřilo 380 miliard korun, což je téměř tolik jako odhadovaný deficit státního rozpočtu v tomto roce. Měli bychom tedy vyrovnaný rozpočet a nezadlužovali bychom budoucí generace,“ uvedl Miloš Zeman ve svém projevu.

Podle prezidenta by měli daně platit všichni, a to bez výjimky. Z toho vyplývá, že by měli daň z důchodu platit všichni důchodci, nejenom ti, kteří pobírají velmi vysoký důchod. „Daňové výjimky jsou porušením principu daňové neutrality, zásady, že daně mají platit všichni a že neexistuje ani diskriminace, ale ani preference některých daňových plátců,“ dodal prezident Zeman k této problematice.

Uvedl také, že vláda by měla být odvážná, a to právě i při úpravách státního rozpočtu. „Je daleko pohodlnější nedělat nic nebo dělat jenom matoucí, kosmetické úpravy, zatímco radikální zásahy ponecháme stranou, abychom nikoho nerozčílili,“ podotkl prezident.

Marian Jurečka už řeší důchody: Chce automatickou valorizaci a odmítá „trestání“ za dělání dětí

Tisícové daně měsíčně

Co by případné zrušení výjimek pro důchodce znamenalo? Zdaněny by byly všechny typy důchodů, tedy starobní, invalidní, pozůstalostní i sirotčí v jakékoliv výši. Daň by se týkala také všech doplatků, příplatků a příspěvků k důchodům.

Například senior pobírající starobní důchod 15 000 korun by platil měsíčně daň 2 250 korun. A důchod ve výši 20 000 korun by byl zdaněn částkou 3 000 korun. Reálně by tak důchodci na daních zaplatili ročně až desítky tisíc korun. Zvýšily by se také daňové odvody pracujícím důchodcům, protože zrušena by měla být podle Zemana také tradiční sleva na poplatníka, která se od roku 2022 zvýšila na 30 840 korun ročně.

Aby se daňové výjimky zrušily, bylo by nutné změnit zákon o dani z příjmů. Vzhledem k tomu, že sám prezident nemůže zákony a novely zákonů navrhovat, musela by tak učinit vláda, případně poslanci, Senát nebo zastupitelstvo kraje. Poté by musela být novinka schválena poslanci, senátory a až nakonec by ji podepsal právě prezident.

Vláda Petra Fialy nyní připravuje státní rozpočet pro rok 2022, který by měl být výrazně úspornější než ten, který připravila předchozí ministryně financí Alena Schillerová. Nový ministr financí Zbyněk Stanjura už delší dobu říká, že v rozpočtu chce ušetřit 80 miliard korun, zatím ale konkrétní návrhy úspor nepředložil. Více by mělo být jasno už během ledna.

Foto: Profimedia

Více k tématu