Marian Jurečka už řeší důchody: Chce automatickou valorizaci a odmítá „trestání“ za dělání dětí

Marian Jurečka se ujal vedení ministerstva práce a sociálních věcí a hned první den v úřadě prezentoval své priority v oblasti důchodů. Opět zdůraznil, že při změnách důchodového systému bude hrát významnou roli počet vychovaných dětí.

Foto: MPSV
Ministr Marian Jurečka.

Hlavní prioritou nového ministra Mariana Jurečky bude důchodová reforma, jejíž základ bude spočívat především v mezigenerační solidaritě. Jde o první vzkaz, který oficiálně ze své funkce vyslal. V tiskové zprávě, kterou ministerstvo vydalo, stojí také to, že se chce věnovat „sociálně adresné politice“, „skloubení pracovního a rodinného života“ a pomoci chce také lidem, na které dopadá krach dodavatelů energií.

Prioritou ale zůstává ocenění péče o potomky. „Děti jsou základním pilířem pro naši společnost a my musíme umět jejich výchovu ocenit. Není možné, aby pečující rodiče byli „trestaní“ nižším důchodem za to, že se starali o potomky a investovali do nich nejen svůj čas a energii, ale také nemalé peníze,“ konstatoval Marian Jurečka hned v den nástupu do funkce.

Dvě a více dětí

Podle něj rodiče, kteří vychovali dvě a více dětí a během aktivního pracovního života měli průměrné příjmy, budou mít nárok na důstojný starobní důchod. Naproti tomu lidé, kteří děti nemají, si budou muset více spořit na stáří. „Člověk, který z nejrůznějších důvodů děti nemá a nemá tím pádem ani pravidelné výdaje na jejich výživu a výchovu, by měl tyto uspořené prostředky přesměrovat na podporu zajištění se ve stáří, například formou spoření,“ uvedl nový ministr Jurečka s tím, že stát takové spoření musí podporovat.

„Moje politika na ministerstvu práce a sociálních věcí by měla být sociální, ne socialistická. Chci podpořit rozvoj sociálních služeb, protože obyvatelstvo stárne a bez sociálních služeb se jednoduše neobejdeme,“ dodal.

Detaily plánované důchodové reformy a toho, kdy by měla začít platit, zatím nejsou k dispozici. Kromě obecných prohlášení totiž zatím Marian Jurečka neupřesnil, jaký vliv by počet dětí měl na výši důchodu a jestli by se měnil i samotný výpočet. Není tedy jasné, jestli se budou zvyšovat důchody rodičů s více dětmi, nebo se naopak budou snižovat důchody rodičů s jedním dítětem a bezdětných.

ZKUŠENOSTI MARIANA JUREČKY

Marian Jurečka v den uvedení do funkce řekl že se sociálněprávní agendou má několikaleté zkušenosti. „Problematiku Ministerstva práce a sociálních věcí dlouhodobě sleduji a několik let ji z pozice poslance legislativně navrhuji či připomínkuji. Čtyři roky jsem působil v komisi pro sociální oblast na kraji a jsem také dlouholetým členem Charitní rady,“ uvedl Jurečka, patrně v reakci na občasnou kritiku, že má zkušenosti spíše v oblasti zemědělství.

Minimální důchod

Pokud jde o důstojný důchod, o kterém Jurečka opakovaně hovoří, ani v tomto případě zatím není příliš jasné, o jakou částku by mělo jít. K dispozici jsou pouze obecné parametry, které upřesňuje koaliční smlouva nové vlády: „Důchod se bude skládat ze dvou hlavních složek a třetí dobrovolné. Základní garantovaná složka, jejíž výše by v každém případě měla reflektovat požadavky na důstojnost života ve stáří i finanční možnosti státu, se zvýší. Zásluhová složka bude vycházet z odvodů do systému a počtu vychovaných dětí.“

Konkrétní byl nový ministr pouze při stanovení minimálního důchodu, který by se měl pohybovat mezi 10 000 a 10 500 korunami. Nárok na něj by měli mít lidé se splněnou podmínkou důchodového pojištění. Momentálně je tato minimální hranice stanovena na 35 let, nová vláda ji ale chce snížit. Jurečka také uvedl, že minimální důchod by se měl automaticky valorizovat, ale o kolik a jak často, to není jasné.

Státní důchod bude nižší: Skopeček z ODS odhalil plány nové vlády a rýpl si do seniorských slev

Jasnější plány v lednu

Zcela zásadní bude také informace o tom, jestli se změna dotkne pouze budoucích důchodců, nebo i těch stávajících. Pokud budou změny výpočtu důchodů plošné, dotkne se to i lidí, kteří už důchod pobírají nebo třeba padesátníků, kteří již svou situaci s dětmi příliš nemohou ovlivnit. U minulých změn důchodů, a to i těch zásadních, jako byla reforma vlády Petra Nečase, často platilo, že byly plošné a začínaly platit velmi záhy.

Jasněji ohledně důchodových plánů by mělo být v polovině ledna příštího roku, kdy chce premiér Petr Fiala představit programové prohlášení jeho vlády. Jak Fiala uvedl na tiskové konferenci po prvním jednání vlády, prohlášení by mělo obsahovat také konkrétní termíny, kdy a jaké změny budou prosazeny.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Více k tématu