Státní důchod bude nižší: Skopeček z ODS odhalil plány nové vlády a rýpl si do seniorských slev

Budoucí senioři si budou muset více spořit, aby ve stáří vyžili, protože garantovaný státní důchod bude nižší. Jde o jednu z plánovaných reformních změn penzijního systému, kterou bude prosazovat nově vznikající vláda.

Foto: Profimedia
Jan Skopeček je součástí koalice SPOLU.

Velká koalice, která bude tvořit budoucí vládu, začíná odhalovat své priority pro nadcházející čtyři roky. Jejich základem by mělo být snižování zadlužování země a zmenšení rozpočtového deficitu, což se neobejde bez změn v oblasti důchodů. Právě vyplácení důchodů tvoří největší výdajovou složku rozpočtu a v současné době na důchody míří přes 500 miliard korun ročně.

„Dneska máme větší mandatorní výdaje, než jsou příjmy státního rozpočtu. To znamená, že deficit je opravdu z logiky věci těžko srazitelný na nulu ve chvíli, kdy nemáme vyřešenou penzijní reformu a další velké věci,“ uvedl v pořadu Prostor X poslanec Jan Skopeček z ODS. Právě on nastínil, že první konkrétní úsporné změny budou zaměřeny právě na oblast důchodů.

Lidé se budou spoléhat na úspory

Základem bude důchodová reforma, která by se částečně měla inspirovat v zemích, kde již proběhla, případně doporučeními obsaženými v analýze OECD, kterou si nechala současná vláda vypracovat. Zásadní bude to, že výrazně větší roli bude hrát individuální příprava na důchod. „Podíl státního důchodu bude menší pro budoucí důchodce na celkovém zajištění v důchodu než pro naše rodiče a prarodiče,“ uvedl Skopeček.

„Mladší generaci musíme říct, že se na penzi bude muset v daleko větší míře ona připravit sama. To znamená, že v daleko větší míře bude muset spoléhat na své úspory, investice a šetření v době, kdy je ekonomicky aktivní,“ upřesnil Jan Skopeček, který je ekonomickým expertem ODS a momentálně se o něm uvažuje jako o budoucím místopředsedovi Sněmovny.

Podle prvních informací o finální podobě programového prohlášení budoucí vlády je také pravděpodobné, že ekonomicky aktivní lidé budou moci část svých sociálních odvodů posílat na důchody svým rodičům nebo prarodičům. Jde o jednu z předvolebních priorit koalice SPOLU, kterou měla ve svém programu. Konkrétně by mělo jít o 1 procento odvodů.

Tři důchodové pilíře

Dále je možné, že současný důchodový systém bude rozdělen na tři pilíře, přičemž nultý pilíř by měl zahrnovat garantovaný minimální důchod, na kterém se shodla poslední důchodová komise vedená ekonomkou Danuší Nerudovou.

Podle návrhu této komise by měl být první pilíř přibližně ve výši 28 % průměrné mzdy, což by bylo 10 tisíc korun. „Rozdělení na nultý a první pilíř vede k tomu, že se oddělí základní minimální důchod, tedy solidární část stejná pro všechny. Tato konstrukce by navíc znamenala zjednodušení systému výpočtu důchodů a umožňovala by zavést důchodovou kalkulačku,“ vysvětlila Nerudová fungování pilíře s tím, že právě kalkulačka by měla lidem pomoci zjistit, kolik si budou muset naspořit, aby ve stáří vyžili.

Otázkou zůstává, jak přesně se bude vláda tohoto návrhu držet, detaily chystaných změn totiž nejsou k dispozici. Portál České důchody oslovil s žádostí o rozhovor přímo Jana Skopečka, ale ani po více než dvou týdnech nereagoval. Vyjádření neposkytli ani další přední představitelé ODS.

Nerudová: Poloviční důchod, nebo práce do 75 let. To nás čeká bez reformy

Ve hře je zrušení slev na jízdné

Ve zmíněném rozhovoru pro Prostor X Skopeček také nastínil i další úsporná opatření. Skončit by podle něj měly například slevy na jízdném pro studenty a seniory. „Já bych to zrušil, protože to považuji za věc, na kterou Česká republika nemá, ve chvíli, kdy se zadlužujeme a půjčujeme si na důchody pro naše seniory,“ uvedl Skopeček.

A dodal, že v dalších letech by se také důchody neměly zvyšovat nad zákonnou valorizaci. „Jsem odpovědný člověk a nejsem člověk, který by sbíral laciné politické body, takže já samozřejmě jsem pro to, aby se důchody zvyšovaly podle zákonného vzorečku,“ zdůvodnil poslanec.

Expremiéři: Hrozí pokles důchodů

Situace pro současné důchodce muže být i méně příznivá, než naznačují dosavadní vyjádření. Například bývalý premiér Jiří Paroubek je přesvědčen, že budoucí vláda „sáhne“ na důchody citelněji. „Obávám se, že příští pravostředová koalice prostě časem naprosto cynicky sáhne na důchody. Zajistí buď velmi nízké meziroční nárůsty důchodů, anebo jejich zmrazení. Při velmi vysoké inflaci, která v příštím roce zřejmě nastane, to budou mít zejména důchodci při očekávatelné stagnaci důchodů velmi těžké,“ uvedl Paroubek pro České důchody.

Expremiér Petr Nečas je přesvědčen, že růst důchodů se zastaví, pokud vláda reformu neprosadí. „Buďto provedete důchodovou reformu, která to zohlední a otevřeně řekne, že do systému přivede nové příspěvky na soukromé a individuální bázi. Nebo budete muset plošně zvýšit zdanění a odvody na sociální zabezpečení, které jsou u nás jedny z nejvyšších. Nebo budete muset zastavit růst penzí a smířit se s tím, že se začnou rozevírat nůžky v příjmech důchodcovských domácností a domácností ekonomicky činných lidí,“ řekl v rozhovoru pro České důchody Petr Nečas.

Právě Nečas vedl jedinou vládu, která dokázala v uplynulých letech prosadit důchodovou reformu. Zavedla takzvaný druhý pilíř, v rámci něhož si lidé mohli spořit v soukromých fondech a posílali si tam i část sociálních odvodů. Následující vláda vedená Bohuslavem Sobotkou ale novinku kompletně zrušila.

Foto: Michal TUREK/MAFRA/Profimedia

Více k tématu