Koalice SPOLU chce upravit důchodový věk a zavést nové sociální odvody mladých pro rodiče

Zaručený minimální důchod, příspěvek pro rodiče i úpravy důchodového věku. To je část plánů na změny v důchodové oblasti, které ve svém programu uvádí koalice SPOLU. Budoucí seniory zase může zajímat snížení doby pojištění potřebné pro získání důchodu na 25 let.

Foto: Koalice SPOLU
Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka.

Strany ODS, TOP09 a KDU-ČSL, které se pro nadcházející volby spojily do koalice SPOLU, chtějí výrazně proměnit stávající důchodový systém. Základem jejich programu v části nazvané Zdravé veřejné finance je prosazení důchodové reformy.

Novinkou by měl být přímý příspěvek na důchod rodičů nebo prarodičů z výdělků mladších pracujících. „Podpoříme vztahy v rodině: Zavedeme dobrovolný společný vyměřovací základ manželů. Každý dostane možnost platit 1 procentní bod svého důchodového pojištění přímo svým rodičům nebo prarodičům,“ uvádí koalice ve svém programu s tím, že by to mělo přinést jistotu pro dnešní seniory a jasnou vizi pro seniory budoucí. „Do důchodu se budou promítat jak odvody, tak počet dětí.“

Změny důchodového věku

Další změnou by mělo být zavedení takzvaného zaručeného důchodu, který bude navázán na průměrnou mzdu. Jak vysoký ovšem tento důchod bude, v programu chybí. A na upřesňující dotaz portálu České důchody ani jedna politická strana neodpověděla.

Proto nelze upřesnit ani některé další změny, které koalice SPOLU chystá. Upravit by se totiž měl důchodový věk, který je nyní zastropován na 65 letech. V programu je uvedeno, že se změní pravidla pro odchod do důchodu pro náročné profese a pro ostatní lidi bude do roku 2030 stanovena nová věková hranice. Vše je ale bez podrobností a na dotaz redakce opět žádná strana neodpověděla.

Některé plány v programu koalice chybí, ale její představitelé o nich hovoří v různých rozhovorech. V plánu je například zrušení slev pro seniory na jízdenky. „Musíme hledat úspory na výdajové stránce rozpočtu, které pak vhodně využijeme například právě na výstavbu nových domovů pro seniory. Mám tím na mysli zbytné výdaje, jako jsou například dotace na jízdné. Jejich ušetřením získáme ve státním rozpočtu zhruba 6 miliard,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová.

Ve volbách kandiduje hnutí důchodců. Chtějí stejnou valorizaci pro všechny

Oddělení důchodového účtu

Šéf ODS Petr Fiala v souvislosti s důchody opakovaně hovoří hlavně o nutnosti zavést zásadní důchodovou reformu, jinak hrozí, že nebudou peníze na důchody. „Pokud nebude penzijní reforma, tak dneska lidé pod čtyřicet let nebudou mít garantovaný důchod. Vezměte si dnešního mladého člověka. Nemůžete mu říct, že bude mít od státu slušnou penzi,“ uvedl Fiala v rozhovoru pro Seznam Zprávy a dodal, že by vedle tradičního penzijního připojištění mělo vzniknout více nástrojů na vlastní spoření na důchod.

Podrobnosti ale neuvedl a v programu také není možné příliš mnoho dohledat. „Soukromé penzijní spoření bude efektivnější. Rozšíříme jej o možnosti, které se už osvědčily v zahraničí, například účet dlouhodobých investic,“ uvádí se. Zmíněná je i další důležitá změna, a to oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu.

Co dalšího koalice slibuje v programu:

  • Občané si informace o vývoji svého důchodového pojištění ověří jednoduše online.
  • Dáme lidem větší volnost v rozhodování, ale odměníme ty, kdo chtějí pracovat dál.
  • Snížíme podmínky potřebné doby na 25 let.
  • Invalidní důchody převedeme z důchodového systému do oblasti sociálních dávek a zajistíme jejich následnou transformaci na starobní důchod.
  • Zvýšíme nedůstojné vdovské důchody.
  • Standardní doba studia se vrátí do náhradní doby.

Celková důchodová reforma by podle představ koalice SPOLU měla být projednávána a schválena ve shodě s dalšími politickými stranami. „Jsme připraveni bavit se o důchodové reformě se všemi, napříč politickým spektrem. Není možné ji protlačit na sílu. Musí na tom být politická dohoda vlády i opozice, aby to dlouhodobě platilo a fungovalo bez ohledu na střídání vlád,“ uvedl Petr Fiala ve zmíněném rozhovoru s tím, že právě ODS byla jediná, kdo se o důchodovou reformu před lety pokusil. Takzvaný druhý pilíř byl ale obratem zrušen další vládou.

Foto: Koalice SPOLU

Více k tématu