Nerudová: Poloviční důchod, nebo práce do 75 let. To nás čeká bez reformy

Strkat hlavu do písku ohledně důchodové reformy se Česku nevyplatí, prohlásila šéfka důchodové komise a ekonomka Danuše Nerudová. Podle ní bychom se měli připravit na razantní pokles důchodů nebo zvýšení důchodového věku až na 75 let.

Foto: Mendelova univerzita v Brně
Předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová

Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo během podzimu představit návrh důchodové reformy, který vychází ze závěrů důchodové komise. Jenže se začínají objevovat otazníky, jestli existuje šance, aby byla schválena.

Například premiér Andrej Babiš ve Sněmovně naznačil, že není příliš optimistický. „Máme rok do voleb, tak se obávám, že to nezvládneme,“ uvedl Babiš při interpelacích. A to přesto, že právě důchodovou reformu má vláda jako prioritu ve svém programovém prohlášení.

Přípravy se neposunuly

Faktem je, že o důchodové reformě se v Česku mluví přes 20 let, ale zatím se bohužel přípravy nikam neposunuly. V letech 2013 až 2015 sice fungoval takzvaný druhý důchodový pilíř, byl ale zrušen. A od té doby se reforma nikam neposunula.

Vladimír Bezděk o důchodech: Čím delší odmítání reformy, tím tvrdší bude náraz

Předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová nyní přišla s nečekaně konkrétním prohlášením, ve kterém popsala, co Česko bez důchodové reformy čeká.

„Občané této země si zaslouží znát pravdu. Nebude reforma důchodů rovná se: buď zvyšování věku odchodu do důchodu nad 75 let věku, nebo snižování důchodů až na průměrný důchod 7600 Kč. Strkat hlavu do písku se nám opravdu nevyplatí,“ napsala Nerudová na svém Twiteru.

Vyjádření Danuše Nerudové o důchodech.Zdroj: Twitter D. Nerudové

Čím déle, tím hůře

Podobně nedávno v rozhovoru pro České důchody hovořil také ekonom Vladimír Bezděk. Podle něj je důchodová reforma důležitá a není možné ji odkládat.

„Dlouhodobá udržitelnost penzí, podobně jako třeba i zdravotnictví, sociální péče a podobně, nutí příslušné aktéry prioritizovat a vejít se do určitých finančních rámců. Prostě „kulaté čtverce“ lze fixlovat jednou či dvakrát před volbami, ale dlouhodobě se finanční realita prosadí. Čím déle si toto budeme odmítat připustit a čím méně se na toto budeme připravovat, tím bude náraz horší. Bohužel,“ uvedl Bezděk.

Více k tématu