Bezdětným ženám skončila výhoda dřívějšího důchodu. Následují matky jednoho nebo dvou dětí

Ženám bez dětí loni skončila výhoda, která jim umožňovala odejít do důchodu dříve než muži. Brzy budou následovat ženy s jedním dítětem a postupně se důchodový věk sjednotí u všech žen, takže budou odcházet do důchodu stejně jako muži.

Foto: AdobeStock
Důchodový věk žen se postupně zvyšuje. (ilustrační foto)

Až do roku 2020 mohly všechny ženy odcházet do důchodu v nižším věku než muži. Právě loni došlo k prvnímu zlomu a tato výhoda skončila pro ženy narozené roku 1957 a později, které během života neměly děti a postupně odešly nebo odcházejí do důchodu.

Důchodový věk žen s ročníkem 1957 je nyní stanoven na 63 letech a 8 měsících, což je stejné jako u mužů téhož ročníku. Pro ženy rozené v roce 1958 je již důchodový věk 63 let a 10 měsíců a pro ročník 1959 pak rovných 64 let. Muži to mají stejné.

Postupně bude docházet k dalšímu sjednocování důchodového věku žen a mužů a také k jeho zvyšování až na konečných 65 let. Přesný harmonogram stanovuje zákon o důchodovém pojištění.

Ještě nedávno byl růst stanoven na nekonečno, což byl světový unikát. V minulém volebním období ale vláda Bohuslava Sobotky (ANO, ČSSD a KDU-ČSL) věk zastropovala právě na 65 letech.

Další ženy v roce 2026

Výhoda dřívějšího věku v dohledné době zmizí také ženám s jedním dítětem, věk se s muži začne sjednocovat od poloviny roku 2026. Ženy s dvěma dětmi zažijí zlom od roku 2031.

Konkrétně se to bude týkat následujících ročníků:

  • Ženy s jedním dítětem: Narozené v roce 1962 a později (důchodový věk stanoven na 64 let a 6 měsíců)
  • Ženy se dvěma dětmi: Narozené v roce 1966 a později (důchodový věk stanoven na 65 let)

Ženy, které měly tři a více dětí, mají nižší důchodový věk zachován o něco déle a situace se začne lámat až v roce 2034, kdy půjdou do důchodu ročníky 1969 a mladší.

Spočítejte si: Kdy půjdete do důchodu?

Ženám roste věk rychleji

Důchodový věk nyní roste ženám rychleji než mužům, protože cílem je jeho sjednocení na 65 letech. Nyní platí, že čím více dětí žena porodila, o to dříve může do důchod odejít. Například ženy s dvěma dětmi nyní odcházejí do důchodu přibližně o necelé čtyři roky dříve, ženy s pěti a více dětmi dokonce až o šest let dříve.

Pokud se nic nezmění, poslední rozdíl padne v roce 2037 a bude se týkat právě žen s pěti a více dětmi. Právě od tohoto roku půjdou všichni bez výjimky do důchodu v 65 letech.

Opatření k rození dětí

Rozdílný důchodový věk mužů a žen funguje od roku 1965. Tehdy muži odcházeli do důchodu v 60 letech, bezdětné ženy v 57 letech a ženy s pěti a více dětmi dokonce už v 53 letech. Toto opatření mělo motivovat k rození více dětí, protože v dané době neměl stát finance na zvyšování přídavků na děti.

Více k tématu