Kolem návrhu důchodové reformy od hnutí ANO panuje nejistota, své know-how zatím tají

Politici hnutí ANO odmítli prezentovat návrh, jak by podle nich měla vypadat důchodová reforma. Návrh označují za know-how a chtějí ho prezentovat až příští rok před volbami do Poslanecké sněmovny. Materiál zatím neobdržel ani prezident Petr Pavel.

Foto: Profimedia
Alena Schillerová, Andrej Babiš a Karel Havlíček.

Na prvním společném jednání u prezidenta Petra Pavla představili zástupci hnutí ANO základní vize, jak by se měl změnit důchodový systém. Součástí této vize bylo zavedení druhého pilíře garantovaného státem, který by sloužil například k financování nových jaderných bloků nebo dopravní infrastruktury.

Před konáním druhé schůzky mělo hnutí ANO dodat podklady, jak si změny představuje. Podrobněji mělo vysvětlit například to, jak by měl fungovat druhý pilíř (například zda by měl být povinný, či dobrovolný), aby se o tom následně dalo diskutovat. Bohužel se tak nestalo.

„Na jednání na Hradě 28. března přijali zástupci hnutí ANO princip diskuse na základě dat a analýz a vyžádali si od účastníků dodatečné údaje. Stejně tak sami přislíbili zaslání vlastních materiálů. Zúčastněné strany podklady dodaly v termínu, hnutí ANO nikoli. I to ukazuje přístup k jednání,“ uvedla v prohlášení Kancelář prezidenta republiky poté, co politici hnutí ANO účast na druhé schůzce zrušili a odmítli se účastnit jakýchkoliv dalších jednání o důchodové reformě.

Následně Alena Schillerová zveřejnila prohlášení, že hnutí svůj návrh důchodové reformy, který označuje jako své know-how, nebude v dohledné době zveřejňovat. „Naši verzi důchodové reformy, kterou na rozdíl od této vlády chceme od začátku komunikovat se všemi dotčenými subjekty, představíme jako součást volebního programu do sněmovních voleb v příštím roce,“ stojí v prohlášení.

Zatím nic konkrétního

Představitelé hnutí ANO v uplynulých letech slíbili představit návrh důchodové reformy opakovaně, ale doposud nikdy nezveřejnili žádný komplexní materiál, který by bylo možné analyzovat a mohly by se o něm vést debaty. Poprvé plánoval návrh představit Andrej Babiš už roce 2015. V projevu v Poslanecké sněmovně uvedl, že základem reformy má být zavedení rovného důchodu ve výši 30 % průměrné mzdy a vytvoření univerzálního sociálního důchodového pojištění. O co konkrétně mělo jít, ovšem není jasné, protože Babiš nakonec návrh reformy nepředstavil.

Následně hnutí ANO představilo několik dalších vizí, jak upravit důchodový systém. V knize O čem sním, když náhodou spím, kterou vydal Andrej Babiš před volbami v roce 2017, bylo zase uvedeno, že hnutí zavede individuální penzijní účty a podpoří ty, kteří chtějí pracovat i po dosažení důchodového věku. Také zavede mechanismus úpravy důchodového věku podle očekávané délky dožití, aby každý trávil v důchodu přibližně čtvrtinu života. Ani tyto vize ale nebyly podrobněji rozpracovány.

Politici hnutí ANO utekli od jednání o důchodové reformě. Jurečka: Jejich přístup mě mrzí

V současné době představitelé hnutí ANO tvrdí, že významné změny důchodového systému nad rámec druhého pilíře nejsou potřeba. Rostoucí výdaje na důchody, které budou spojené se stárnutím silné generace Husákových dětí, bude prý možné zvládnout díky podpoře růstu ekonomiky nebo zvýšení porodnosti.

„Správnou cestou důchodové reformy je podle nás hledat nové zdroje a zároveň snižovat podíl šedé ekonomiky, dále důsledný výběr daní, snižování provozních výdajů ministerstev, Úřadu vlády České republiky a dalších státních institucí, stejně jako podpora dlouhodobého hospodářského růstu a porodnosti prostřednictvím prorodinné politiky nebo nový zdroj přímého financování důchodů s garancí státu (takzvaný investiční pilíř),“ uvádí hnutí ANO.

Revize důchodového systému

Nad rámec těchto obecných proklamací ale zatím hnutí ANO nenabídlo nic konkrétního, takže vůbec nelze posoudit, zda jsou jejich plány reálné, či nikoliv. Na aktuální prohlášení se navíc nelze úplně spolehnout, protože podobně jako u předchozích prezentovaných vizí může dojít k významné změně názoru.

V současné době Alena Schillerová také opakovaně zmiňuje, že pokud se hnutí ANO po dalších volbách dostane do vlády a bude mít rozhodující politickou sílu, plánuje kompletní revizi důchodového systému. To zahrnuje i případné zrušení změn, které by současná vláda schválila pomocí vládních poslanců. Konkrétně Schillerová zmínila, že by zrušila zvyšování důchodového věku nad 65 let, snižování výchovného nebo zpomalování růstu budoucích důchodů.

Foto: Jan Handrejch/Právo/Profimedia

Více k tématu