Politici hnutí ANO utekli od jednání o důchodové reformě. Jurečka: Jejich přístup mě mrzí

Představitelé hnutí ANO zrušili účast na plánované schůzce u prezidenta Petra Pavla, na které se měla probírat důchodová reforma. Zároveň oznámili, že další debaty na toto téma se již nebudou účastnit. Ministr Marian Jurečka vyjádřil nad tímto přístupem zklamání a zopakoval, že je ochoten i nadále jednat, pokud politici hnutí ANO změní názor.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

V pondělí 22. dubna měla proběhnout druhá schůzka o důchodové reformě, na které se měli setkat prezident Petr Pavel, ministr Marian Jurečka a zástupci hnutí ANO Alena Schillerová, Karel Havlíček a Aleš Juchelka. Schůzka byla domluvena už dříve a ještě o víkendu Alena Schillerová uváděla, že se jí zúčastní.

Tři dny před konáním politici hnutí ANO svou účast nečekaně odřekli. Prezidentovi poslali dopis a prohlásili, že se již dalších společných jednání nebudou účastnit. Odmítli také předložit konkrétní návrhy, které slíbili na první schůzce.

„ANO odmítá předávat své know-how současné vládě v situaci, kdy o to premiér a ani jiní členové vlády nestojí. Naši verzi důchodové reformy, kterou na rozdíl od této vlády chceme od začátku komunikovat se všemi dotčenými subjekty, představíme jako součást volebního programu do sněmovních voleb v příštím roce,“ uvedla Alena Schillerová v prohlášení, které vystihuje postoj celého hnutí.

Jurečka: Očekával bych zodpovědnost

Tento krok zaskočil i ministra Mariana Jurečku, který se společným jednáním u prezidenta počítal. „Musím říct, že mě mrzí přístup hnutí ANO k tak důležitému tématu. Protože tady bych očekával, že je to tak klíčové a zásadní téma pro budoucnost této země, že tady zvítězí zodpovědnost nad laciným politikařením, nad politickým marketingem a naháněním hlasů za každou cenu,“ konstatoval Jurečka.

Dále uvedl, že důchodovou reformu Česká republika potřebuje a on tedy bude pokračovat v projednávání legislativního návrhu, který jeho ministerstvo připravilo. „Nevyhneme se této problematice, nevyhneme se tomu, že musíme udělat i náročná a složitá rozhodnutí ve prospěch jak současných důchodců, tak především té budoucí generace,“ uvedl Jurečka.

V současné době ministr počítá s tím, že návrh předloží k projednání vládě 30. dubna. Doposud tento krok odkládal, protože čekal na výsledky druhého společného jednání u prezidenta. Zopakoval však, že je i nadále ochoten o podobě důchodové reformy jednat, a to až do okamžiku, kdy bude návrh v Poslanecké sněmovně projednáván ve druhém čtení. K tomu by mohlo dojít pravděpodobně během letošního léta.

Prezident: Nedodali slíbené materiály

Zklamání nad nečekaným krokem hnutí ANO vyjádřil také prezident Petr Pavel. „Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou,“ uvedla Kancelář prezidenta republiky v prohlášení s tím, že prezident se chce tématu důchodové reformy i nadále věnovat, protože ho považuje za celospolečensky velmi důležité.

Prezident zároveň uvedl, že zástupci hnutí ANO porušili svůj slib z první společné schůzky, že dodají podklady pro další jednání. Týkat se měly například druhého důchodového pilíře, jehož zavedení momentálně hnutí ANO požaduje.

„Na jednání na Hradě 28. března přijali rovněž zástupci hnutí ANO princip diskuse na základě dat a analýz a vyžádali si od účastníků dodatečné údaje. Stejně tak sami přislíbili zaslání vlastních materiálů. Zúčastněné strany podklady dodaly v termínu, hnutí ANO nikoli. I to ukazuje přístup k jednání,“ stojí v prohlášení prezidentské kanceláře.

Politici hnutí ANO tímto krokem ukázali nekonzistentní a nezodpovědný přístup k jednání o důchodové reformě. Na páteční tiskové konferenci navíc oznámili, že pokud hnutí vyhraje sněmovní volby v roce 2025 a bude ve vládě, přistoupí ke zrušení některých parametrických změn, které plánuje současná vláda prosadit. Alena Schillerová konkrétně zmínila, že hnutí odmítá zvyšování důchodového věku nebo snižování výchovného.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu