Hnutí SPD představilo vizi důchodové reformy: Více pracujících, vymáhání daní a porodnost

Poslankyně Lucie Šafránková představila vizi hnutí SPD, jak by se měl vyřešit nepříznivý finanční vývoj důchodového systému. Základem by neměly být změny důchodů, ale opatření, pomocí kterých stát vybere více peněz na daních a sociálním pojištění. Dosaženo toho má být například přísnějším vymáháním daňových nedoplatků.

Foto: Profimedia
Radim Fiala, Tomio Okamura a Lucie Šafránková.

Představitelé hnutí SPD opakovaně zmiňují, že mají připraven soubor opatření, jak by se měla provést důchodová reforma. Například místopředseda Radim Fiala v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že základním předpokladem pro finanční udržitelnost důchodového systému i v dalších letech je navýšení počtu lidí, kteří státu odvádějí sociální pojištění.

„Žádný průběžný důchodový systém není ufinancovatelný, pokud se nerodí děti, pokud nemáte nové plátce. A já vím, že od roku 1989 se narodilo o milion dětí méně, než by se narodit mělo,“ konstatoval Radim Fiala.

Uvedl také, že zástupci hnutí SPD se několikrát setkali s ministrem Marianem Jurečkou a jednali o problematice důchodů. Zdůraznil, že naprosto nepřijatelné je zvyšování důchodového věku. „Dali jsme mu asi pět nebo šest návrhů, jak bychom chtěli důchodovou reformu měnit,“ řekl Fiala, podle kterého je potřeba do důchodového systému dostat další peníze. „Určitě by tam bylo připojištění lidí na důchod,“ nastínil Fiala s tím, že další návrhy bohužel nemá u sebe a nedokáže je podrobněji popsat.

Jak získat více peněz

Lepší vhled do toho, jak by se měl reformovat důchodový systém, přinesla poslankyně Lucie Šafránková, která se v hnutí zabývá sociální a důchodovou problematikou. „Musí se reformovat naše ekonomické prostředí tím, že se bude míra inflace udržovat na co nejnižších hodnotách, a současně se budou maximalizovat příjmy takzvaného důchodového účtu bez zvyšování sazeb sociálního pojištění,“ uvedla Šafránková v úterý na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny.

„Je nutné bojovat proti únikům daní a pojistných odvodů na černém trhu práce. Dále pak reformovat systém exekucí a umožnit zaměstnávání lidí v exekucích, podporovat dobrovolné setrvávání v zaměstnání u lidí v předčasných i řádných důchodech, a zaměřit se na zaměstnávání lidí, kteří se dlouhodobě práci vyhýbají. Těmito opatřeními lze v poměrně krátké době získat do důchodového systému více než 100 miliard korun ročně. Obdobné příjmy lze získat důsledným vymáháním daňových nedoplatků,“ vysvětlila poslankyně Šafránková.

Více narozených dětí

Z dlouhodobých opatření pak hnutí SPD navrhuje výrazně zlepšit státní prorodinnou politiku, která by zajistila to, že se lidem v Česku bude rodit více dětí. Podle Šafránkové je cílem, aby se porodnost zvedla hlavně v pracujících rodinách.

„Patří sem zvýšení daňových zvýhodnění na děti, systém manželských a rodinných půjček se státní garancí, vyšší porodné, včetně jeho zavedení i pro třetí a každé další dítě pro pracující rodiče, dostupné bydlení, rozšiřování kapacit školek a škol, nebo rozšíření nabídky částečných pracovních úvazků,“ popsala Lucie Šafránková.

Hnutí SPD tedy navrhuje, že by neměly být prováděny primárně změny důchodového systému, jak například navrhuje vláda Petra Fialy, ale mělo by se přikročit k jiným opatřením. Základní myšlenkou je, že se zvýší počet lidí, kteří odvádějí daně a sociální pojištění, zejména z řad těch, kteří se pohybují v takzvané šedé ekonomice. Výhledově by se mělo narodit více dětí, které začnou pracovat. Stát by také měl zintenzivnit své snahy o to, aby lépe vybíral daně.

Redakce portálu České důchody se dotázala hnutí SPD na podrobnější rozepsání zmiňovaných bodů a poslankyně Šafránková přislíbila, že vše dodá. Pro lepší představu také bude nutné, aby hnutí SPD své vize podložilo podrobnějšími analýzami toho, jak by jejich opatření fungovala a kolik peněz by reálně do důchodového systému přinesla.

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu