Ministr Jurečka a politici ANO jednali s prezidentem: Ve hře je návrat druhého důchodového pilíře

Důchodová reforma přinese růst důchodového věku a vyloučený není také návrat druhého pilíře, ve kterém by si lidé spořili na stáří. Vyplynulo to ze společné schůzky ministra Mariana Jurečky a představitelů hnutí ANO, kterou zorganizoval prezident Petr Pavel. Všichni uvedli, že jednání bylo věcné a další schůzka se uskuteční v dubnu.

Foto: České důchody
Prezident Petr Pavel a politici po společném jednání.

Prezident Petr Pavel svolal ke společnému jednání zástupce vlády i opozičního hnutí ANO, aby hledali základní kompromis na změnách důchodového systému. Za vládu dorazil ministr Marian Jurečka, který na začátku března předložil legislativní návrh důchodové reformy, a za hnutí ANO se zúčastnili poslanci Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka, který vystupuje jako stínový ministr práce a sociálních věcí.

Podle prezidenta i dalších účastníků schůzky byla jednání velmi věcná a konstruktivní. Došlo také ke společné shodě na tom, že provedení změn důchodů je nutné. Všichni se také shodli na tom, že je nezbytné zvýšit důchodový věk nad 65 let, a nyní se bude dále jednat o tom, jak se to technicky provede.

„Udržitelnost důchodového systému vyžaduje zásahy a na tom jsme se všichni shodli. Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat, to je naprosto nezbytný parametr,“ uvedl po schůzce prezident Petr Pavel s tím, že následně se povede debata o tom, jakým způsobem se bude důchodový věk vypočítávat a jakým způsobem se bude schvalovat. „Jestli to bude nějaký dlouhodobý automatický mechanismus, nebo jestli se budeme ubírat v nějakých krocích po časových obdobích,“ nastínil dva možné scénáře.

Druhý důchodový pilíř

Zástupci hnutí ANO při jednání předložili klíčový návrh, že by v rámci důchodové reformy měl být zapracován také vznik druhého pilíře, který by měl státní garanci. „Pro nás je zcela zásadní věc to, že se musí vytvořit další pilíř. Druhý pilíř, motivační pilíř, který bude spojen s investicemi a s garancemi státu,“ uvedl Karel Havlíček.

„V tuto chvíli se nabízí, že je možné to spojit i s investicemi do jádra, které je všeobecně podporováno v České republice, do které se budou investovat stamiliardy korun a další stamiliardy se budou v čase vyplácet na úrokových sazbách. A v tuto chvíli je na stole to, aby se ty úrokové sazby logicky splácely raději našim střadatelům, ekonomicky aktivním občanům, kteří si budou spořit na důchod, než třeba finančním institucím,“ vysvětlil Havlíček s tím, že podobně lze peníze z druhého pilíře investovat také do dopravní infrastruktury.

S možností zavedení druhého pilíře na schůzce předběžně souhlasil také ministr Marian Jurečka. Následně se k tématu na sociální síti X vyjádřil také premiér Petr Fiala, který sice poznamenal, že hnutí ANO bylo součástí vlády, která již zavedený druhý pilíř zrušila, vyjádřil však ochotu o tom dále jednat.

Ministr Marian Jurečka a prezident Petr Pavel.Foto: České důchody

V plánu je další schůzka

Na jednání se také dohodlo, že bude pokračovat debata nad snížením důchodového věku pro náročné profese. Bude více vyjasněno, jakým způsobem se došlo k výběru těch profesí, které jsou nyní součástí návrhu důchodové reformy, a případně se bude hledat způsob, jak seznam kompromisně upravit. Hnutí ANO a Ministerstvo práce a sociálních věcí si také vzájemně předají některé podklady, které jim chybí. Diskuse o změnách důchodů pak bude pokračovat další společnou schůzkou, která je naplánovaná na 22. dubna.

Důležitým závěrem schůzky je rovněž to, že vláda zatím nebude projednávat dosavadní legislativní návrh důchodové reformy a nebude ho posílat do Poslanecké sněmovny. V první fázi vláda počká, jak dopadne druhá společná schůzka.

Zároveň se připraví nový harmonogram toho, jak by mělo schvalování důchodových změn probíhat. „Pokud jde o další harmonogram a postup, pro mě bude velmi důležité, zda na příštím jednání uvidíme, že je možné mít i nějakou dohodu a že dokážeme najít společné shody a ty tam případně dokážeme propsat. Protože já jsem také zodpovědný za to, abychom kroky dělali legislativně tak, aby od 1. ledna 2025 už dokázaly nabíhat,“ konstatoval ministr Marian Jurečka. Důležité je to podle něj například kvůli tomu, aby mohly začít fungovat dřívější odchody do důchodu u lidí v náročných pracovních profesích.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu