Schillerová popsala finální postoj k růstu důchodového věku: Nesouhlasíme a s tím jdeme na schůzku

Alena Schillerová potvrdila dřívější slova Andreje Babiše o tom, že hnutí ANO v žádném případě nepodpoří jakoukoliv podobu zvyšování důchodového věku. Zástupci hnutí s tímto stanoviskem podle jejích slov půjdou i na další společnou schůzku u prezidenta Petra Pavla. Schillerová navíc vysvětlila, že stát rostoucí výdaje na důchody dokáže zvládnout pomocí opatření, která podpoří ekonomiku a vyšší porodnost.

Foto: České důchody
Karel Havlíček a Alena Schillerová z hnutí ANO.

Přední představitelé hnutí ANO v uplynulých dnech vysílali směrem k veřejnosti nekonzistentní a matoucí vyjádření ohledně toho, jak budou přistupovat k otázce dalšího navyšování důchodového věku nad hranici 65 let.

Místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová uváděla, že růst věku podpoří, pokud tato potřeba vyplyne z důchodové analýzy, kterou připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. O shodě na tomto tématu mezi zástupci vlády a hnutí ANO informoval po společné schůzce také prezident Petr Pavel. Následně ale jakoukoliv možnost navýšení nad 65 let odmítl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

To u veřejnosti vyvolávalo nejistotu, proto nyní Alena Schillerová zveřejnila jasné a finální stanovisko, s nímž představitelé hnutí ANO půjdou na druhé společné jednání u prezidenta. „Já tu bramboračku, která z toho vznikla, naprosto jednoznačně dnes rozseknu a uzavřu. My s prodloužením věku odchodu do důchodu nesouhlasíme. A s tímto tam půjdeme,“ konstatovala Alena Schillerová v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce.

Uvedla také, že o tomto tématu intenzivně debatovali přední představitelé hnutí ANO, a zdůraznila, že i kdyby bylo hnutí v příští vládě, zvyšování důchodového věku vůbec nebude téma. Podle Schillerové je pro hnutí ANO zásadní, aby důchodový věk zůstal zastropovaný na 65 letech.

Schillerová: Stát důchody zvládne

Podle Schillerové není potřeba přijímat úsporná opatření, která by zajistila finanční udržitelnost důchodového systému i v dalších desetiletích. Uvedla, že stát nyní posílá na důchody přibližně 7,7 % HDP, a v době, kdy bude do důchodu odcházet silná generace Husákových dětí, bude tento výdaj činit asi 11,1 %. „Což bez problémů zvládneme, pokud bude růst HDP stabilně 2 %,“ vysvětlila Schillerová. A dodala, že přestože se doba dožití v české populaci prodlužuje, pro zvyšování důchodového věku nejsou důvody. Situaci by podle ní měla pomoci vyřešit podpora ekonomiky a prorodinná politika.

„Touto vládou se vytvořila taková mantra, že bychom měli mít pokud možno vyrovnaný výběr sociálního pojištění a výplatu na důchody. Ale to není pravda. A přitom důchodci také mají spotřebu, oni také utrácí, a to vůbec započítáno není, že přinesou přínos do DPH,“ uvedla Schillerová ve zmíněném pořadu s tím, že do důchodového systému by se také neměly některé výdaje počítat. Jako příklad uvedla výchovné, které označila za „kvazisociální dávku“.

V tomto ohledu ovšem Schillerová neříká úplnou pravdu. Při prezentaci návrhu důchodové reformy ministr Marian Jurečka i další zástupci ministerstva uvedli, že cílem není vyrovnaný důchodový systém, protože to by vyžadovalo mnohem výraznější úsporné změny. Cílem reformy je snížit významný nepoměr mezi příjmy a výdaji důchodového systému tak, aby to bylo pro stát únosné. Všechna opatření důchodové reformy by dohromady měla snížit výdaje na důchody o přibližně 2,2 %, což by nepřineslo vyrovnanou důchodovou bilanci.

Další pokus o hledání kompromisu

Rozhodný postoj hnutí ANO ohledně důchodového věku přináší významný obrat v politických jednáních o důchodové reformě. Mohl by také zkomplikovat hledání kompromisu na tom, jak důchody změnit, aby to bylo akceptovatelné pro vládu i opozici.

V současné době ministr Marian Jurečka pozastavil legislativní proces návrhu důchodové reformy a nebude podnikat další kroky, dokud neproběhne další společné jednání. „Počkám na jednání 22. dubna, které máme u prezidenta, a uvidíme, s čím se tam rozejdeme. Já se více jak rok snažím, abychom našli shodu na tomto tématu,“ řekl Jurečka a dodal, že je ochoten hledat kompromis až do okamžiku, kdy v Poslanecké sněmovně bude probíhat druhé čtení.

Zároveň naznačil, že i kdyby se shoda na zvyšování důchodového věku a dalších úsporných parametrech nenašla, je připraven navrhované změny prosadit i přes negativní postoj opozičních hnutí. „Já jsem v situaci, kdy pokud to myslíme s touto zemí vážně, pokud nejsme populisté a víme, že je tady problém a potřebujeme ho řešit, tak důchodovou reformu předložit musíme. To je důchodová reforma, která má i celou řadu důležitých prorodinných, prodemografických a prosolidárních opatření,“ konstatoval Marian Jurečka.

Další společné jednání svolal prezident Petr Pavel na 22. dubna. V tuto chvíli zatím není jasné, jestli se ho zúčastní také předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebo zástupci druhého opozičního hnutí SPD. Lze ovšem očekávat, že otázka důchodového věku bude mezi těmi, které se budou intenzivně diskutovat.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu